Bolavý žlučník? Jděte na něj mechanicky, chemicky a termicky! Detaily poradila nutriční terapeutka

26. říjen 2023

Zdravotníci vzdělaní v oboru nutriční terapie radí jistě nejen při podrážděném žlučníku. Mají nabízet stravovací strategii u diabetu, onkologických diagnóz, ale třeba i roztroušené sklerózy.

Tuky tělo potřebuje, ale…   

Ve známé nutriční pyramidě (uváděné dnes na většině balených potravin) najdeme podíl bílkovin, sacharidů, případně vlákniny a samozřejmě tuků. V textu o složení pak ideálně i typ použitých tuků. Při domácím vaření si pak musíme množství, druh a frekvenci použití i naši vlastní kuchyňskou technologii zpracování hlídat sami. „Hroznový olej je poměrně vhodný na smažení,“ líčí terapeutka Kristýna Bechníková. Je to ovšem, pravda, poněkud luxusnějším, dražší zboží. „O sádle se dnes míní, že je sice pro smažení technologicky dobré, na druhou stranu výživově má mnoho méně vhodných nasycených mastných kyselin,“ dodává. Cenově dostupný je olej řepkový, nezapomínejme jej ale jednak vyměňovat „a z hlediska pestrosti pak zase tuky vzájemně prostřídejme – nepoužívejme třeba stále jen a pouze sádlo úplně na všechno.“

Bílkoviny pro posílení, antioxidanty jako obrana

„Onkologického pacienta musíme posílit, vyživit, abychom zvýšili šanci na úspěšný boj s nemocí,“ připomíná Bechníková. Přirozeně jsou bílkoviny například v tvarohu, v luštěninách, mase. „Dobrou pomocí zde, ale taky třeba při chirurgických zákrocích jsou stále populárnější sippingy (z anglického sip – srkat, popíjet). Jsou připraveny, aby nesly hodně bílkovin, případně energie, zároveň ale popíjení sippingu během dne doplní či vypomůže v případě potíží s příjmem potravy, nechutenstvím,“ přibližuje nutriční terapeutka z Nemocnice Šternberk.

Antioxidace třeba z bohatých vitamínových zdrojů se hodí mimo jiné u zánětů, například i v neurologii u roztroušené sklerózy.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio