Bude mít korupční kauza dopravních zakázek v Olomouckém kraji vliv na další investice? I na to odpovídal hejtman Suchánek

22. listopad 2023

Od minulému týdne Olomouckým krajem hýbou události, které odstartoval zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na několika místech v regionu – na krajském úřadě, přerovské radnici, v některých firmách a také v domácnostech.

V pondělí brzy ráno dorazili na olomoucké hejtmanství detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Zajímali se o kanceláře ve druhém patře, které patří dnes už bývalému náměstkovi hejtmana Michalu Záchovi z ODS. Ten měl na starosti resort dopravy, sportu a volného času.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Policie na kraji hledala důkazy v souvislosti s podezřením na nezákonné ovlivňování dopravních zakázek. A neprohledávala kanceláře jen na olomouckém hejtmanství, detektivové dorazili i do kanceláří na přerovském magistrátu, kde Zácha zastával pozici uvolněného radního.

Obviněno bylo 13 lidí

Hned další den, tedy v úterý, vrchní státní zastupitelství zveřejnilo, že lidí obviněných v kauze je celkem 13. Kromě náměstka Záchy je mezi nimi i přerovský podnikatel Robert Knobloch z ODS nebo ředitel Správy silnic Olomouckého kraje David Štěpánek.

Policie je viní například z trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletich a přijetí, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Čtěte také

Obvinění podle olomouckého Vrchního státního zastupitelství spolupracovali ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Většina z nich se k činům přiznala a policie je propustila.

Roberta Knoblocha poslal ve středu Brněnský městský soud do vazby. Tu žalobci navrhli v případě Knoblocha kvůli obavě z útěku.

To obvinění se týká jednoho člena rady, jednoho manažera a podle vedení kraje také dalších 3 pracovníků. Je tedy zřejmé, že kraj musí na situaci reagovat a řešit ji. Nejprve minulou středu hejtman Josef Suchánek z koalice Pirátů a STAN přijal rezignační dopis od náměstka Michala Záchy.

Kdo místo Záchy?

Kdo po něm převezme resort, zatím není jasné. Koaliční rada se sejde tento pátek a bude problém řešit. Piráti se už dříve vyjádřili tak, že si nepřejí, aby dopravu opět vedla ODS. Podle hejtmana je to ale předmětem jednání.

Tento týden pak rada Olomouckého kraje odvolala z funkce dosavadního šéfa krajské správy silnic Davida Štěpánka. Rezignaci ale nepožadovalo jen hejtmanství. Michala Záchu a podnikatele Roberta Knoblocha k ní vyzvala i jejich domovská strana, tedy ODS.

  • Jaké kroky teď podnikne hejtmanství ve Správě silnic Olomouckého kraje?
  • Už má hejtmanství vyčíslenou škodu?
  • Mohou být ohrožené některé plánované investice v regionu?

Nejen na to v rubrice O čem se mluví odpovídal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Ve středu 29. listopadu se budeme bavit na téma co nabídnou letošní vánoční trhy v Olomouckém kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.