Častější a hlasitější. Lidi okolo vojenského prostoru Libavá trápí hluk při výcviku střeleb z tanků

10. říjen 2023 13:30

Stížnosti lidí na hluk z výcvikového prostoru Libavá řeší zástupci armády. Přibylo jich zejména poté, co vojáci tankového praporu z Přáslavic zahájili výcvik na nové technice, tancích Leopard. Česko je získalo darem z Německa za vojenskou podporu Ukrajiny. Vojáci zvýšený hluk při střelbách na Libavé připouští, omezit výcvik prý ale nemůžou.

V parku vojenské techniky v přáslavických kasárnách stojí celkem 11 nových Leopardů. Tady se vojáci učí základy jak tank řídit nebo jak umístit kulomet na lafetu.

Taktickou jízdu s tanku a střelbu pak vojáci cvičí hned za kasárnami. Na střelnici na samém okraji výcvikového prostoru. A to i v noci.

Ve vojenském prostoru Libavá probíhá výcvik střeleb z tanků Leopard

Stížností na hluk starostka Přáslavic Jitka Ivanová, která kandidovala za Starosty a nezávislé, řeší neustále. „Řekla bych, že v posledních měsících těch střeleb je určitě více. Je to hlasitější a je to slyšet. Někdy více, někdy méně,“ popisuje Ivanová.

Intenzivní rány teď v noci budí i Jiřího Smrčku z nedalekého Kozlova. „Rozléhá se to, někdy to otřepe i s okny. Když bývaly lesy, tolik se to neneslo. Lesy se ale vykácely, proto ta opona už tu taková není,“ říká.

O kolik jsou kanóny německých leopardů hlučnější než jejich předchůdci z tanků sovětské výroby T-62, nejde podle Martina Vávry, zástupce velitele tankového praporu z Přáslavic, určit. Studie, která by to u této vojenské techniky určila, prý totiž neexistuje. 

„Aktuálně těch možností moc nemáme. S výcvikem musíme pokračovat dál tak, abychom posádky vycvičili a byli připraveni k obraně naší země. O nějakém omezování výcviku nemůže být vůbec řeč,“ uvádí Vávra.

O nějakém omezování výcviku nemůže být vůbec řeč.
Martin Vávra, zástupce velitele tankového praporu z Přáslavic

Existuje prý možnost přemístění střeleb hlouběji do prostoru Libavá. „Je to reálné. Tuhle střelnici máme už jenom jednu a je velmi intenzivně využívána k dalšímu výcviku,“ dodává Vávra.

Vedení armády chce se zástupci samospráv stížnosti obyvatel řešit, na závěr listopadu proto svolává společné jednání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio