Černotín byl osídlen od pravěku, první zmínka o obci je však až z 15. století

6. březen 2019

Černotín patří co do osídlení k nejstarším osadám Hranicka. Vždyť nálezy, například bronzového depotu nedaleko obce a další archeologické vykopávky potvrzují pohyb lidí v této oblasti už v prehistorických dobách. Dokonce až do období paleolitu pak zavádí dějiny osídlení zdejší oblasti stopy pravěkých lovců nalezené kolem Malé a Velké Kobylanky.

Legenda říká, že Černotín dostal své jméno podle černé barvy kuten mnichů benediktýnů, kteří měli vesnici údajně založit. Vzhledem k blízkosti Černotína k hranickému Kostelíčku, kde mělo být centrum osídlovací mise mnicha Jurika, měla být tato obec jednou z prvních, které zde byly ustaveny.

Pozoruhodný pomníček najdeme rovněž na návsi a je věnován Rudolfu Částečkovi, který zahynul při bombardování Štýrského Hradce, kde byl totálně nasazen na práci

Jenže písemné zmínky o vesnici tak staré rozhodně nejsou. Naopak, první spolehlivá zpráva o existenci obce pochází až z roku 1406, kdy Čeněk z Tučína vyplácí ze vsi Černotína věno své manželce Anně, což nechal zapsat do moravských zemských desek. Odborníci se sice stále přou, zda jméno obce Cerncine, uvedené v sezamu obcí náležejících k olomouckému kostelu, který nechal sepsat biskup Jindřich Zdík v roce 1131, není náhodou dnešním Černotínem. Jisté to však není, a tak opravdu spolehlivá zmínka o obci je skutečna až ta z počátku 15. století.

Panna Marie Hostýnská je zde oblíbeným motivem soch i obrazů

Přibližně v polovině 16. století žilo v obci už 35 usedlých rodin s českými jmény. Nechyběl zde fojt a také je v listinách zmínka o mlýně. Vlastnictví obce přecházelo spolu s hranickým panstvím na různé majitele až do třicetileté války. Před ní byla také většina zdejších obyvatel protestantského vyznání. V roce 1621 bylo hranické panství konfiskováno a přiděleno kardinálu Františku Ditrichštejnovi. Ten zahájil okamžitou rekatolizaci, u poddaných však neuspěl. Když přitáhli k Hranicím Dánové, měšťané jim otevřeli brány a dokonce i černotínští poddaní věnovali dánským bratrům obnos 17 zlatých na válečné účely.

Pomník padlým

Přesto byla po třicetileté válce rekatolizace dokončena. Někteří lidé z obce dokonce kvůli víře odešli a zůstal zde jeden pustý grunt. Po válce se také objevují mezi obyvateli Černotína německá jména, listiny jsou však dále vedeny česky.

 

Kříž postavený na památku syna který padl ve světové válce pochází z roku 1926

V roce 1848 je postavena cesta vedoucí přes obec do Valašského Meziříčí. Kromě toho byla jako dopravní cesta počítána i řeka Bečva, po níž se plavilo zejména dřevo. Nad obcí prý stával větrný mlýn, který byl později rozebrán a přemístěn do Paršovic. Už na počátku 19. Století jsou zde první zmínky o pálení vápna pro stavební účely. I když severní dráha císaře Ferdinanda vedla daleko od obce přes Hranice, výstavba se vesnice přece jen dotkla. Mezi Hluzovem a Černotínem do té doby protékal Hluzovský potok úzkou soutěskou. Při stavbě se zde těžil kámen na podsypy a prostor se tím rozšířil natolik, že umožnil stavbu domů i lepší spojení obou obcí. Kámen zde prý těžili italští kameníci, kteří zde vytesali na skálu reliéf Ferdinanda V.

Obecní úřad

Černotín je bohatý na památky. Farní kostel sv. Cyrila a Metoděje byl postaven roku 1868 hranickým stavitelem Aloisem Jamborem na počest milénia příchodu věrozvěstů na Moravu. Původně byla v obci jen dřevěná zvonice. Po zřízení farnosti byl kostel přestavěn. V obci najdeme sedm křížů a také půvabnou sochu Panny Marie Hostýnské. Už do roku 1792 lze datovat historii zdejší školy a pozoruhodné jsou i technické památky v obci – zejména historické vápenky sloužící dnes jako motorest.

Farní kostel sv. Cyrila a Metoděje z roku 1863
Historická vápenka, která dnes slouží jako motorest
autor: kbz
Spustit audio