Český pivní trh nabízí spoustu novinek, vyzkoušejte je, radí sládek David Kapsia

Pivní trh se otevírá. Přestože jsme podle Davida Kapsii velmocí mezi ležáky, měli bychom vědět, že pivních stylů je více než sto. „Jsme velcí kritici piva, ale to se mění. Doba, kdy se do chodilo do jedné hospody na stále stejné pivo, je minulostí.“

K oboru se dostal náhodou, fascinuje ho řemeslo jako takové a historie, která je s pivovarnictvím spjatá více než čtyři sta let. První minipivovar založil ve Lhotě pod Kosířem, teď rekonstruuje areál ležáckých sklepů ve Velké Bystřici s krásnými kamennými sklepy a křížovými klenbami, který kdysi patřil mezi největší pivovary na střední Moravě. „V jednu dobu se tu vyrábělo až šedesát tisíc hektolitrů piva,“ zdůrazňuje.

David Kapsia je lokální patriot, proto používá suroviny z našeho kraje – chmel z Tršicka, slad ze Zábřehu, pivovarské kvasinky z Hanušovic. „Opravujeme historickou studnu, která bude zdrojem vody,“ doplňuje.

Pivovar pivo vaří a hospodský ho točí, to je staré pořekadlo, které bude vždycky podle Davida Kapsii platit. Celou produkci minipivovary do sklenic nedají, potřebují partnery – hospody. V okamžiku, kdy kvůli nouzovým opatřením nefungují, začínají pivovary strádat. Stejně jako další výrobci, pěstitelé a producenti, kteří jsou s pivovarnictvím provázaní.

autor: voj
Spustit audio