Český rozhlas Olomouc si připomíná dílo Josefa Škvoreckého

29. prosinec 2011

V měsící lednu odvysílá pětidílnou četbu na pokračování z knihy ÚTĚKY, která vypráví o životních osudech herečky Lídy Baarové.

Lída Baarová patří mezi nejslavnější české herečky všech dob. Spolu s Adinou Mandlovou, Hugo Haasem, Oldřichem Novým a mnoha dalšími herci, se stala symbolem českých filmů vzniklých mezi válkami za protektorátu.

Mnohé černobílé komedie dodneška vysílají tuzemské televize a tak obraz představitelů té doby zůstal zakonzervovaný. Jakoby to stále byli ti vtipní společníci a šarmantní dámy bez jakýchkoli starostí. Osud těchto herců ale zdaleka tak černobílý nebyl. Byli generací, která se musela vyrovnat s okupací a později i s komunistickým převratem. Každý se přitom s dějinami srovnával po svém. Zajímavě si osud zahrál právě s Lídou Baarovou, herečkou, která až do konce svých dnů musela spolknout dovětek – milenka Hitlerova ministra Goebbelse.

Proč se jí zalíbil právě tento neatraktivní muž, jak se natáčelo před válkou v Německu, cítila se být nacistkou a jak zvládla poúunorový převrat, to vše jsou otázky, na které sama Baarová často hledala odpovědi. Na některé je našla, na jiné sotva. Její otevřenou zpověď zachytil v knize Útěky spisovatel Josef Škvorecký.

Knížku vydal ve svém torontském nakladatelství na počátku 80. let minulého století. Český rozhlas Olomouc nyní natočil z této knihy pětidílnou četbu na pokračování. Pro rozhlas text připravila Ivana Pustějovská, dramaturgie a režie se ujal Michal Bureš, který angažoval herečku spolupracující převážně s rozhlasem německým a rakouským – paní Zdenku Procházkovou-Hartmann.

„Paní Zdenka je dáma, která značnou část svého života prožila v Rakousku a Německu, a tak českému publiku méně známa. Přitom se jedná vyzrálou herečku, která svým projevem dokáže evokovat nejen dobu první republiky, tedy období v životě Lídy Baarové velmi významné, ale i následné dramatické okamžiky, které hrdinka naší četby prožila po válce,“ vysvětluje režisér Michal Bureš.

Útěky Lídy Baarové si budou moci posluchači naladit v POČTENÍČKU ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc každou lednovou neděli od 16,05 hodin. Repríza v pondělí krátce po 18té hodině.

autoři: Michal Bureš , ipu
Spustit audio