Český rozhlas Olomouc uvede dramatizaci románu Na Větrné hůrce

15. květen 2014

Do věčnosti zkamenělá návrší, zrádné slatiny a rozsáhlá vřesoviště, stejně jako dva sobě nepodobné domy se v polovině 19. století staly kulisami slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce.

Český rozhlas Olomouc koncem března uvede desetidílnou dramatizovanou četbu tohoto klasického díla světové literatury, dominovat jí budou herci Zuzana Slavíková, Petr Vaněk a Tereza Richtrová.

Tragický příběh nenaplněné lásky a pomsty posluchače přenese do kopcovité oblasti v anglickém západním Yorkshiru. Právě tam totiž Emily Brontëovou uchvacovaly ony bouřlivé výšiny, jak zní také jeden z překladů anglického názvu románu.

Krajina nedaleko Bradfordu svou svíravostí naznačuje, kudy se musejí odebírat životy dvou zpočátku nevinných dětí, které si chvíli na lásku snad jen hrají, aby jejím poryvům nakonec podlehli.

Počasí na Větrné hůrce a nedaleké usedlosti Drozdově tak určuje záhubu, které podléhá nalezenec Heathcliff, zpupná Kateřina i její přítel a pozdější manžel Edgar Linton. Čtenář a rozhlasový posluchač je přitom svědkem toho, jak jiskra křivdy nakonec přeskočí i na děti těchto zatracených.

Rozhlasovou verzi románu připravila autorská dvojice Petra Ševců a Josef König. Natáčení se ujal režisér Tvůrčí skupiny Olomouc Tomáš Soldán.

Kromě Zuzany Slavíkové v roli služky Nelly, která celý příběh vypráví, se v hlavních rolích představí také herci Petr Vaněk jako Heathcliff a Tereza Richtrová, která svůj hlas propůjčila Kateřině. Sekundovat jim budou herci Vladimír Krátký, v rozhlase debutující Milan Holenda, Klára Klepáčková, Lukáš Král, Petr Kubes, Jiří Suchý z Tábora a Vendula Fialová.

V dětských rolích se představí žáci Literárně-dramatického oboru ZUŠ Žerotín v Olomouci. Premiéru prvního dílu dramatizované četby odvysílá Český rozhlas Olomouc v rámci cyklu Počteníčko v neděli 31. března v 16,04. Ostatní díly pak každou následující neděli.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.