Cesty litinového císaře z Malé Vídně

Socha Josefa II. stojí na šumperské promenádě, na malém náměstíčku, ze kterého vede cesta třemi směry. Dvěma se můžete vydat po ulici Hlavní. Třetí ulice je Krátká a směřuje ke Slovanské a Radniční.

My se ovšem zastavíme na prostranství, jemuž socha panovníka ve slavnostním šatu s šavlí u boku v nonšalantním postoji s listinou v ruce vévodí. Za podstavcem může kolemjdoucí spočinout na lavičce.

Pomník byl odhalen roku 1884 na nádvoří žerotínského zámku. Na počátku osmdesátých let devatenáctého století se připomínala obliba osvíceneckého císaře, protože v roce 1881 uplynulo sto let od vydání tolerančního patentu a výnosu rušícího nevolnictví. „V roce 1919 neznámí pachatelé sochu poškodili, v roce 1921 česká okresní správa požádala německé vedení města, aby byla litinová plastika zabedněna a o dva roky později musela být jako řada dalších těchto soch odstraněna. Naštěstí byla zapsána do muzejních sbírek,“ říká historička umění Lenka Müllerová.

Poté se socha ocitla na zámku ve Velkých Losinách i v léčebně v Bílé Vodě. Až v roce 2001 se vrátila do centra Šumperka zvaného Malá Vídeň.

Více o cestách a oblibě šumperského takzvaného selského panovníka a o jeho identických litinových dvojčatech se dozvíte v dalším dílu cyklu Němí svědci historie.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio