Chci řešit prevenci, ne následky, říká Helena Radiměřská Přibylová z krajské veterinární správy

Je vystudovanou veterinární lékařkou, nicméně než do ordinace ji to vždy táhlo spíš jiným směrem. Proto dnes Helena Radiměřská Přibylová dělá ředitelku odboru ochrany zdraví a pohody zvířat krajské veterinární správy v Olomouci. 

Její profese není snadná. Navíc, státní veterinární správa je často pod palbou kritiky. Proč? Doktorka Helena Radiměřská Přibylová odpovídá: „Lidé bohužel neznají naše kompetence.“

Podle ní lidé často posílají řadu podnětů k prošetření možného týrání zvířete, nebo zvířecího chovu. A diví se, proč inspektor státní veterinární správy na místě zvíře majiteli rovnou neodebere.

To ale není možné. Inspektor má pouze pravomoc posoudit situaci. Poslat zprávu o šetření příslušné pověřené obci a teprve úředníci dotčeného odboru životního prostředí mají kompetenci, ve spolupráci s policií ČR, jednat a zvíře odebrat. A to už je jen na nich. 

Nahlédněte s námi pod pokličku práce inspektorů státní veterinární správy. Jaká témata často řeší? Na co se snaží občany upozornit především? Co to znamená welfare zvířat? Ale také – láska k rodinným kořenům, ke vzdělání, cestování i k antice.

Poslechněte si rozhovor s doktorkou Helenou Radiměřskou Přibylovou, která byla hostem ve studiu Českého rozhlasu Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio