Jak působí onkologické onemocnění v těle? A co je podstatou terapie?

8. červen 2023

Hladověním neoslabíme rakovinu, ale spíš sami sebe. Extrémní změna nebo vychýlení jídelníčku je zásahem především pro naše tělo. A i přes svoji neblahou reputaci má chemoterapie organismu v důsledku napomoci s vyléčením. Onkoložka Michaela Hrouzková nabízí vysvětlení důležitých principů v onkoterapii.

Nádorové buňky coby buňky nežádoucí, patologické jsou nastaveny a „zaúkolovány“ především k dělení, množení, zahlcování organismu a postupně mu ubírají stále více energie.

Naproti tomu náš vlastní imunitní systém je elementárně nastaven na obranu před látkami, které do těla nepatří. Rakovinné buňky, jakkoli zhoubné, jsou ale přitom tělu vlastní.

Hodí se matematika nebo dobrá představivost 

Ono pomnožení patologických, nežádoucích buněk nad určitou míru, o několik řádů (a do vyššího stádia onkologického onemocnění) pak znamená zahlcení organismu a jeho obranných mechanismů. No a snaha o snížení počtu buněk „zlých“ a pomoci buňkám „správným“ je zjednodušeně také tady cílem a principem léčby, například formou systémové chemoterapie. Právě léčba cytostatiky může vyvolávat jednak obavy kvůli toxicitě i pro jiné než rakovinné buňky, směřuje se proto stále více k léčbě cílené; zároveň mají některá chemoterapeutika zlou reputaci kvůli vedlejším účinkům.

„Na potlačení nevolností máme ale dnes velmi účinné prostředky. V praxi se se silnými případy nauzey, nevolnosti, zvracení setkávám už poměrně málo,“ komentuje MUDr. Michaela Hrouzková, Ph.D., z ambulance onkologie Nemocnice Šternberk a Komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapoj se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio