Chleba musíš napéct i o povodních, cituje pekař Martin John z Hranic slova svého dědečka

Chleba musíš napéct i o povodních, cituje pekař Martin John z Hranic slova svého dědečka
Děda zažil povodně v roce 1997 a také vždy napekl. A na vnukovu otázku o povodňovém víkendu reagoval slovy: „Musíš napéct, řidiči to zvládnou.“
A zvládli to k velké radosti obyvatel v řadě vodou zasažených obcí v oblasti Přerovska a Valašského Meziříčí.
Jak se vlastně připravuje dobrý kvas? Nejen klasický žitný, ale také pšeničný? Co je to třístupňové vedení kvasu? Proč je chleba, pečený ze stejného kvasu, ale v jiném prostředí, chuťově pokaždé jiný? Jak poznáme, že je kvas tak akorát a proč na jeho další zpracování máme pouhou hodinu? A je správně a kvalitně upečený chleba spíše s tmavou vypečenou kůrkou, nebo se světlou a proč tady mezi sebou bojují dva tábory konzumentů?
O tom všem povídal pekař a kvasař Martin John v pořadu Dobrá rada.
Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.