Chleba musíš napéct i o povodních, cituje pekař Martin John z Hranic slova svého dědečka

Chleba musíš napéct i o povodních, cituje pekař Martin John z Hranic slova svého dědečka
Děda zažil povodně v roce 1997 a také vždy napekl. A na vnukovu otázku o povodňovém víkendu reagoval slovy: „Musíš napéct, řidiči to zvládnou.“
A zvládli to k velké radosti obyvatel v řadě vodou zasažených obcí v oblasti Přerovska a Valašského Meziříčí.
Jak se vlastně připravuje dobrý kvas? Nejen klasický žitný, ale také pšeničný? Co je to třístupňové vedení kvasu? Proč je chleba, pečený ze stejného kvasu, ale v jiném prostředí, chuťově pokaždé jiný? Jak poznáme, že je kvas tak akorát a proč na jeho další zpracování máme pouhou hodinu? A je správně a kvalitně upečený chleba spíše s tmavou vypečenou kůrkou, nebo se světlou a proč tady mezi sebou bojují dva tábory konzumentů?
O tom všem povídal pekař a kvasař Martin John v pořadu Dobrá rada.
Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.