Chleba musíš napéct i o povodních, cituje pekař Martin John z Hranic slova svého dědečka

24. září 2024

Děda zažil povodně v roce 1997 a také vždy napekl. A na vnukovu otázku o povodňovém víkendu reagoval slovy: „Musíš napéct, řidiči to zvládnou.“ 

A zvládli to k velké radosti obyvatel v řadě vodou zasažených obcí v oblasti Přerovska a Valašského Meziříčí.

Jak se vlastně připravuje dobrý kvas? Nejen klasický žitný, ale také pšeničný? Co je to třístupňové vedení kvasu? Proč je chleba, pečený ze stejného kvasu, ale v jiném prostředí, chuťově pokaždé jiný? Jak poznáme, že je kvas tak akorát a proč na jeho další zpracování máme pouhou hodinu? A je správně a kvalitně upečený chleba spíše s tmavou vypečenou kůrkou, nebo se světlou a proč tady mezi sebou bojují dva tábory konzumentů?

O tom všem povídal pekař a kvasař Martin John v pořadu Dobrá rada.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související