Chrám sv. Anny a sv. Jakuba Většího v zaniklé vsi Stará Voda na Libavé se dvakrát do měsíce otevře turistům

10. červen 2022

Poutní chrám svaté Anny a svatého Jakuba Většího v dnes už neexistující obci Stará Voda na Libavé se otevírá turistům. Dosud si návštěvníci mohli vnitřní prostory unikátní barokní stavby ukryté v lesích prohlédnout jen při mimořádných příležitostech. To se teď mění, kostel bude přístupný pravidelně během dvou sobot v měsíci. Poprvé už tuto sobotu. Členové Okrašlovacího spolku Lubavia v něm navíc zřizují i pravidelnou průvodcovskou službu. 

Poutní chrám svaté Anny a svatého Jakuba Většího v dnes už neexistující obci Stará Voda

„Ta vesnice se táhla od Královské studánky až nahoru, jak je vjezd na tu bývalou raketovou základnu. Těch domů bylo hodně – 77 domů a 340 obyvatel,“ říká Zdeněk Petržela, člen okrašlovacího spolku Lubavia, který přichází po štěrkové cestičce k majestátnímu chrámu ve Staré Vodě. Stojí uprostřed lesů nedaleko města Libavá a dnes je i poslední připomínkou této zaniklé obce.

Petržela bude ve Staré Vodě jedním z průvodců. „Řekl bych, že turisty zajímá ani ne tak hluboká historie, jako spíš ta historie nedávná, která souvisí s pobytem vlastně vojsk od roku 1946 do doby předání městu Libavá,“ odpovídá.

„Chceme přiblížit historii a taky to, že Sudety jako takové byly vždycky součástí naší republiky.“
Předseda okrašlovacího spolku Lubavia Jindřich Machala

V poutním chrámu sv. Anny a sv. Jakuba Většího jsou k vidění třeba i nádherné fresky, které jsou však rozstřílené a zničené. V azbuce je na stěnách napsáno několik jmen a názvů. „Je to memento na lidské barbarství. Na to, co člověk dokáže postavit, ale co dokáže taky šmahem zničit. Takže je to prostě neobvyklý prostor, který si zaslouží, aby se o něm vědělo, aby vešel trochu víc ve známost. Řada lidí ani neví, že nějaká Stará Voda existuje,“ doplňuje předseda okrašlovacího spolku Lubavia Jindřich Machala.

Čtěte také

Spolek reaguje na zájem lidí. „Chceme tím ten region lidem více přiblížit, protože dlouhá léta to bylo tabu, byl to vojenský prostor a tato část byla vyňata. Chceme přiblížit historii a taky to, že Sudety jako takové byly vždycky součástí naší republiky,“ dodává Machala.

Vedle kostela spolek vybudoval dřevěnou chatku, která má sloužit jako zázemí pro průvodce. Návštěvníci si v ní můžou koupit i suvenýry. V budoucnu okrašlovací spolek plánuje veřejnosti zpřístupnit i další libavské památky, třeba větrný mlýn nebo kostel ve městě Libavá

autor: kra
Spustit audio

Související