Rád naslouchám starým příběhům, říká zakladatel spolku pro obnovu Libavé Jindřich Machala

12. červenec 2022

Naslouchat starým příběhům ho naučil dědeček legionář. Přes historii rodiny se dostal k osudům německých obyvatel Libavska, současníky provází do zaniklých vesnic, kde po staletí žili jejich předkové. 

Neuznává kolektivní vinu, nemá rád, když se minulost líčí černobíle. Jindřich Machala si rád klade otázky, rád srovnává všechna pro a proti. „Mnohé činy našich předků se nám možná zdají nepochopitelné, možná i směšné. Nevíme však, jak se budou dívat na naše činy ti, co přijdou po nás. Jsem přesvědčen, že všichni, co zde žili, si celkově naši úctu aspoň trochu zaslouží a je na nás, jak budeme pokračovat my,“ říká Jindřich Machala.

Byla to přece jen jejich země nebo alespoň kus jejich života a malicherné šťourání se v minulosti už stejně nic nevyřeší. Berme to tedy jako součást i našeho života. A tak nechme v klidu spát ty, kteří nám umožnili, že tady dnes můžeme žít. Jen se zkusme z minulosti poučit,“ dodal.

Poslechněte si další vzpomínání a povídání Jindřicha Machaly, zakladatele spolku Lubavia, spolku pro obnovu Libavé, ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio