Chráněné dílny přišly o nemalé množství zakázek. Výrobky nabízejí online

20. prosinec 2020

Koronavirová krize má negativní dopad i na provoz chráněných dílen. Poptávka po jejich výrobcích klesla mimo jiné kvůli tomu, že letos ubylo vánočních trhů. Výpadek příjmů se zástupci dílen snaží dohnat individuálními zakázkami.

„Dnes jsem udělal dva malé výrobky. Jeden batůžek a jednu peněženku. Teď ještě udělá něco kolegyně a konec,“ říká Pavel Novák, který pracuje v oddělení potisku olomouckého sociálního podniku Ergones. Běžně by teď pracoval hlavně na objednávkách firem, pro které by vyráběl například vánoční dárkové předměty. Teď ale plní zakázky spíš jen jednotlivcům. „Bohužel všechny velké firmy zakázky odřekly, tím pádem máme velký úbytek,“ přibližuje Novák.

Podobně nevesele to vypadá ve vedlejší keramické dílně. Tady zakázky ubyly hlavně kvůli dopadům koronavirové pandemie na vánoční trhy. „Zboží nám tady zůstává. Něco málo jsme prodali přes e-shop, jinak oslovujeme kamarády a zkoušíme co se dá,“ popisuje keramička Vlasta Kráčmarová. „Myslím, že 60 procent za ty Vánoce ztráta bude,“ doplňuje ji zástupkyně ředitelky Ergones Iveta Klemešová

Keramická dílna denního stacionáře DC 90 v Olomouci-Topolanech

Koronavirová krize má dopad i na chráněnou dílnu v místní části Olomouce Topolany. Ve skladu s keramikou jsou police plné. „Většinou toho hodně prodají, přišli jsme o desítky tisíc, které bychom pro organizaci získali,“ říká mistrová dílny Eliška Pokorná a zavírá keramickou pec.

Keramická dílna denního stacionáře DC 90 v Olomouci-Topolanech

Dílna se za běžných okolností mohla na vánočních trzích v Olomouci prezentovat ve stánku organizace Dobré místo pro život. Mimo něj také třeba ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo spřátelené restauraci. O tyto možnosti přišla. A tak si kvůli tomu založila stránky na sociálních sítích.

„Máme nové facebookové a instagramové stránky, přes které se to tak trochu snažíme dohnat. Aby se lidé o naší dílně dozvěděli a aby si mohli naše výrobky online,“ dodává Pokorná. Originální dárek si tak lidé mohou vybrat z pohodlí domova.

autor: bas
Spustit audio