Dělníci uzavřeli na začátku týdne výjezd z Olomouce na Šternberk. Řidiči musí počítat s komplikacemi

10. září 2024 09:16

Dělníci v pondělí uzavřeli kvůli opravám výjezd z Olomouce na Šternberk. Řidiči kvůli tomu musí jezdit ve směru na Šternberk po objížďce. Kudy vede a jak dlouho dopravní omezení potrvá?

Jednosměrná objízdná trasa ve směru z Olomouce do Šternberku začíná na rušné křižovatce u bývalého divadla v Hodolanech nedaleko olomouckého autobusového nádraží.

Řidiči nejprve projedou Lipenskou ulicí, pak musí přes Bystrovany, Droždín, Samotíšky a Tovéř. Tuto trasu budou využívat zhruba další tři měsíce.

Nová uzavírka se promítla i do dopravy ve městě. „Jedná se o jednu z nejvytíženějších komunikací v územním odboru Olomouc a jejím uzavřením došlo k výraznému zásahu do plynulosti silniční dopravy. V současné době se tvoří kolony jak ve směru na Olomouc, tak také na vyznačené objízdné trase,“ uvádí krajská policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Objízdná trasa na Šternberk

Oprava silnice na výjezdu z Olomouce na Šternberk má dopad taky na městskou hromadnou dopravu. Týká se autobusových linek dopravního podniku s číslem 11 a 31. Během následujících dnů a týdnů se jejich provoz bude postupně měnit. Momentálně platí, že až do neděle 15. září jezdí obě linky ve směru ze Selského náměstí na Hlavní nádraží bez omezení a s obsluhou všech zastávek. V opačném směru autobusy naproti tomu jezdí po objížďce. Na její trase jsou náhradní zastávky Na Pile, Chválkovická - Epava a Na Rohu.

Co dělníci na výjezdu z Olomouce opravují?

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce na frekventované silnici z Olomouce na Šternberk vyměnit krytové vrstvy vozovky. Reportér Českého rozhlasu Josef Čermák na místě natáčel anketu a jeden z respondentů řekl, že nechápe, proč se cesta opravuje. Podle něj jde o jednu z nejhezčích silnic v Olomouci.

Podle ŘSD je ale oprava potřeba. Položení nového asfaltu až do Týnečku doporučila nezávislá diagnostika. Hodnocení stavu ulic Pavlovická, Chválkovická a Šternberská potvrdilo přítomnost nežádoucích trhlin, vyjetých kolejí a hloubkové koroze.

„Součástí smlouvy o opravě je dále pročištění odvodnění, výměna uličních vpustí a instalace nových svodidel včetně obnovy vodorovného dopravního značení. Trasu Olomouc – Šternberk projíždí místy až 17 tisíc vozidel denně, proto musíme pracovat opatrně,“ uvádí mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související