Desetkrát více zájemců než volných parcel. Horka nad Moravou bude dražit stavební pozemky

26. březen 2018

Kvůli extrémnímu zájmu o stavební pozemky se Horka nad Moravou rozhodla pro dražbu. Obec je jedna z posledních v okolí Olomouce, která ještě má vlastní parcely. Najít vhodnou a hlavně finančně dostupnou parcelu je pro mladou rodinu nelehký úkol.

„Hledáme pozemek už od loňského července a není to nic jednoduchého. Rozhodli jsme se obeslat s dotazem obce. Obeslali jsme asi 30 obcí kolem Olomouce a dostali jsme jenom pár nabídek,“ říká pan Martin. On i jeho žena Magda pocházejí z Ostravska. Mladí manželé našli práci v Olomouci a na Hané se chtějí usadit.

„Hlavně ovzduší je tam úplně hrozné oproti Olomouci, to je taky jeden z důvodů, proč jsme tady,“ dodává paní Magda.

Stavební pozemek manželům nabídla i Horka nad Moravou. Jenže o celkem 11 zasíťovaných parcel má zájem více než stovka lidí. Obec proto podle nezávislé starostky Sylva Stavarčíkové chystá dražbu. „S pomocí advokátní kanceláře budeme na veřejném projednávání tyto pozemky prodávat. Cena je stanovena na 1800 korun za metr čtvereční plus DPH, to znamená zaokrouhleně 2200 korun,“ upřesňuje starostka.

Pozemků je málo, ceny rostou

Martin dodává, že takovou cenu si dva učitelé nemůžou dovolit: „Je to nereálné pro nás. Dát za pozemek přes 2 miliony, potom tam něco postavit. Možná si tak koupit stan, na nějakou rozumnou stavbu už asi nezbydou peníze.“

Stavarčíková uznává, že cena je poměrně vysoká. Zájemce ale podle ní neodrazuje ani to, že Horka leží hned vedle chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, kde se každý rok líhnou tisíce komárů. „Každý týden se ozve nějaký potenciální zájemce,“ říká.

Horka je jednou z posledních vesnic vedle Olomouce, která ještě vlastní obecní pozemky. Například Samotišky, Křelov nebo Hlušovice se za posledních deset let rozrostly přibližně o třetinu. V Hněvotíně už podle nezávislého starosty Jaroslava Dvořáka zastupitelé další rozšiřování vesnice nechtějí: „My si chceme zachovat vesnický charakter a nechceme budovat nějakou mega obec. Teď máme přes 1800 obyvatel, větší bychom být nechtěli.“

O nových majitelích 11 pozemků rozhodne Horka v polovině dubna.

autor: mot
Spustit audio