Děti dělají při hipoterapii velké pokroky, těší Hanu Bednáříkovou ze spolku Ryzáček

16. červen 2022

Pracuje s klienty po dětské mozkové obrně, z nichž mnozí nesedí, nestojí, nechodí, s opožděným psychomotorickým vývojem nebo genetickými onemocněními. „Vyšetřím je, promluvím s rodiči, abych zjistila, jaké je jejich přání a co očekávají od nás, a přejdeme ke koni, kde začíná terapie,“ vysvětluje Hana Bednáříková.

Největší roli při hipoterapii hraje pohyb koňského hřbetu při chůzi. Impulzy z něj se přenášejí na pohybový aparát člověka. „Pohyb koně stimuluje centrální nervový systém,“ doplňuje fyzioterapeutka z Vyšehorek. Klienti při jízdě na koni zapojují téměř všechny svaly na těle.

„Pohyb koně stimuluje centrální nervový systém.“
Hana Bednáříková

Výsledky jsou skvělé. Hana Bednáříková vzpomíná na maminku, která se radovala, že se syn po terapii sám vyprázdnil, na další, která mohla dítěti umýt prostor mezi prsty na nohou, protože se uvolnil, a hlavně na dítě, které samo nesedělo ani nestálo a najednou přišlo ke koni po svých.

„Pro někoho to můžou být kolikrát i drobnosti, ale my víme, že jsou to velké pokroky a že to, co děláme, děláme správně,“ konstatuje zkušená terapeutka.

Poslechněte si kompletní rozhovor i s dotazy poslucháčů s fyzioterapeutkou Hanou Bednáříkovou.

autor: voj
Spustit audio