Děti, které v Kojetíně chodí do kroužků, mají koupaliště zdarma. Ke vstupu jim stačí jen otisk prstu

7. červen 2024 09:56

Bezplatný vstup na koupaliště v Kojetíně na Přerovsku mají i tuto letní sezonu děti, které pravidelně navštěvují volnočasové kroužky ve městě. Vedení města se tím snaží ulevit rodinným rozpočtům, ale taky motivovat mladé, aby se prostřednictvím kroužků věnovali sportu nebo umění.

Krabička na turniketu u vstupu do areálu koupaliště je umístěna na plechové skřínce, ukazuje čas a je na ní spousta ikon. „Tento terminál má nahrané datové kódy jednotlivých dětí a mládeže do 18 let, které mají volný vstup na koupaliště. Prst přiloží a turniket je pustí, uvolní vchod,“ popisuje Vlastimil Psotka, ředitel společnosti TECHNIS Kojetín, která provozuje areál letního koupaliště.

„Přes snímač na domě dětí a mládeže se načtou otisky prstů, které se hned šifrují do datového číslicového kódu, čímž je zabráněno jakémukoliv zneužití dat,“ vysvětluje Psotka. „Zájem je vysoký. Postupnou registrací je tam necelých tisíc dětí a mládeže do 18 let,“ dodává.

Tímto systémem město chce finančně pomoct rodinám s více dětmi a zároveň mladé lidi motivovat ke sportu a zájmovým kroužkům.

„Dá se to nazvat celoroční permanentkou. Je vždycky součástí členských příspěvků v jakékoliv organizaci – zájmové, sportovní a základní umělecké škole na území města. Ale pozor, stejně tak je nezbytné, aby ty děti aktivně a stoprocentně navštěvovaly dané kroužky celoročně. Není možné, aby toho rodič zneužil a zaplatil si nějaký levný kroužek. Takhle to nefunguje,“ popisuje nezávislý starosta Kojetína Leoš Ptáček.

Je nezbytné, aby ty děti aktivně a stoprocentně navštěvovaly dané kroužky celoročně.
Leoš Ptáček, nezávislý starosta Kojetína

Areál koupaliště v loňském roce navštívilo celkem 35 tisíc lidí. Turniketem pro otisk prstů pak prošlo na dva a půl tisíce dětí. 

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související