Devět set let rytířské pomoci

20. duben 2015

Pocit zadostiučinění ve chvíli, kdy někomu nezištně pomůžeme, je vzácný. Ale je to jeden z nejhezčích a nejdůležitějších pocitů, které existují.

Potvrdil to také host naší Dobré rady, Michal Umlauf.

Sám se stará o koordinaci pomoci prostřednictvím center Maltézské pomoci. Navazuje tak vlastně na činnost Řádu maltézských rytířů založeného v 11. století.

Jak vybrat, komu pomůžu

„Dám někomu zdánlivě potřebnému na ulici peníze anebo jídlo, ale víte, jak to někdy končí. Kupují si alkohol. Chci pomáhat, to ano. Ale komu?“ zajímalo telefonujícího posluchače. „Právě tady nastupuje profesionální sociální sektor, například Maltézská pomoc jako koordinátor, zprostředkovatel. Víme, kde je pomoci zapotřebí a kde ji opravdu ocení,“ vysvětluje Michal Umlauf.

Otevřené srdce – dobrý vklad

„Dobrovolníky posíláme pomáhat seniorům, ale i dětem či postiženým. Je proto logické a žádoucí, abychom u nich mimo motivace a touhy pomáhat objevili i skutečné předpoklady, časové možnosti a samosebou jejich bezúhonnost. Důležité je, že dobrovolník bude pro svoji činnost pojištěn,“ popisuje vedoucí olomouckého centra Maltézské pomoci.

Co budu dělat?

„Dobrovolník je jakýmsi nadstandardem ve vztahu k potřebným. Nezajišťuje základní obsluhu klienta. Přináší moment lidskosti – třeba popovídání, vycházku, čtení, společenské hry anebo oblíbené zazpívání si, nejen jako prolomení ledů ve vztahu dobrovolník – klient,“ říká Michal Umlauf.

autor: Bořek Volný
Spustit audio