Do hal bývalého Hardu v Jeseníku se vrátí výroba. Nový nájemce chce zaměstnat desítky lidí

11. říjen 2018

Bývalý strojírenský podnik Hard v Jeseníku má šanci na vzkříšení. Výroba v něm skončila zhruba před rokem, přestože poslední majitel strojního vybavení sliboval, že ji zachová. Místo toho z pronajatých hal stroje demontoval a továrnu nakonec opustilo zhruba 130 zaměstnanců. Kvůli nevyplaceným mzdám podali někteří z nich na firmu insolvenční návrh. Nový nájemce hal se teď snaží část někdejších zaměstnanců přilákat zpět.

Haly bývalého Hardu si aktuálně pronajala rakouská společnost Assmont, která vyrábí lehké ocelové konstrukce, mostní, halové a skladové systémy. „Většinu těchto konstrukcí bychom chtěli vyrábět tady v Jeseníku,“ zdůrazňuje zástupce firmy Assmont Matěj Pavlů.

Zkušenosti s místními lidmi už má společnost z dřívějška. „Kdy si Rakušané všimli, že kvalita těch výrobků je velmi vysoká. Měli tady důvěru v lidi a celkově se jim to prostředí tady líbilo,“ uvedl Pavlů.

Se zahájením výroby počítá na začátku příštího roku. Haly se musí nejdříve vybavit, říká a vede mě přitom jedné z nich. „Teď jsme v bývalé dělírně. Tady všude vidíme fundamenty po strojích, které byly demontovány, vidíme, že jsou demontovány neodborně. Trčely tady všude kabely, které nebyly nijak zajištěné. To se teď společně s Vítkovicemi snažíme nějakým způsobem napravovat a opravovat tak, aby to bylo bezpečné pro první zaměstnance, aby se zde mohli volně pohybovat a pracovat,“ komentuje.

Většina už má novou práci

V první vlně by chtěla společnost zaměstnat asi 50 lidí. Do budoucna až 150. Mnohé bývalé dělníky továrny už Matěj Pavlů kontaktoval. Oslovil i Jiřího Mýlka. Ten působil v Hardu jako vedoucí údržby. Teď je zaměstnancem Vítkovic. Na konci měsíce mu ale pracovní smlouva vyprší. „Přemýšlím o tom, že bych se do firmy vrátil. Pracuju tady přes 10 let a zažil jsem tady rozkvět i pád. A je dobře, že se Vítkovice konečně domluvily s Assmontem a bude tady pro lidi práce,“ myslí si Mýlka.

Celých 10 let pracoval v podniku i Tomáš Pírek. Po odchodu z Hardu si našel jinou práci. A měnit ji už podle svého vyjádření nehodlá: „Jsem zapracovaný, nový kolektiv, noví lidé, budování nových schopností, dovedností, takže jsem si celkově polepšil.“

I většina jeho bývalých kolegů má dnes už jiné zaměstnání. „Z Hardu máme v současné době v evidenci 5 lidí,“ dodává ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna. Najít podle něj pracovní sílu nemusí být pro Assmont vůbec jednoduché. Zástupce firmy Matěj Pavlů ale věří, že volná místa obsadí. S náborem dělníků začne už tento měsíc. Časem chce společnost celý areál koupit.

autor: aja
Spustit audio

Související