Výpovědi byly neoprávněné, tvrdí bývalí zaměstnanci Hardu a žalují nového majitele podniku

12. únor 2018

Část bývalých dělníků strojírenského závodu Hard v Jeseníku podala žaloby na společnost Moravia Industry. Někteří z nich jsou přesvědčeni, že jim zaměstnavatel neprávem v závěru loňského roku ukončil pracovní poměr. Jiní chtějí u soudu vybojovat poslední výplaty a odstupné, které měli podle kolektivní smlouvy dostat.

Společnost Moravia Industry koupila podnik loni na podzim od insolvenčního správce. Jenže už předtím dostali všichni zaměstnanci výpověď. Odmítli zůstat a na konci listopadu odešli. Asi padesátce z nich zrušilo nové vedení pracovní poměr pro hrubé porušení svých povinností.

„Okamžité ukončení pracovního poměru dle paragrafu 55 je z důvodu odsouzení, spáchání trestného činu, alkoholu, krádeže. Nic takového nikdo z nás neprovedl. V podstatě jsme obviňováni z maličkostí a smyšlených úkonů, které se nikdy neodehrály,“ vysvětluje Radka Krézková. Bývalá nákupčí bude chtít u soudu bojovat za svou čest i za peníze, na které má podle svého nárok. A jak dodává, nebude sama: „Je nás určitě 25 nebo 30 lidí, o kterých vím. Chodí ale pořád další lidi. Z 98 procent máme stejnou právničku.“

S podáním žalob zaměstnanci vyčkávali. Chtěli vědět, jak se k celé záležitosti postaví úřad práce. Pokud by totiž okamžité zrušení pracovního poměru uznal, neměli by nárok ani na kompenzaci odstupného, ani na podporu v nezaměstnanosti. „Dle právního názoru úřadu práce nebylo prokázáno převzetí a doručení výpovědí dle paragrafu 55, takže jsme přistoupili k vyplacení kompenzací ze strany úřadu práce všem těmto lidem,“ uvedl ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna.

V továrně zůstali pouze tři zaměstnanci

Společnost už dříve prohlásila, že dělníci převzetí továrny bojkotovali a odmítali pracovat. V aktuálním vyjádření pro Český rozhlas mluvčí firmy Pavel Kočiš napsal, že Moravia Industry nadále trvá na zachování výroby montovaných hal v Jeseníku a chce ji co nejdříve spustit. Nic víc vedení komentovat nechtělo.

V podniku zůstali pouze tři zaměstnanci. Podle jednoho z nich zatím svezli hutní materiál na jedno místo: „To je část z jednoho skladu, zbytky z výroby – plechy, profily.“ Své jméno ale raději tají a slibům o obnově výroby vůbec nevěří. „Že prý budou shánět lidi přes úřad práce, to jsou jen řeči,“ komentuje.

Na tamní úřad práce se podle jeho ředitele dosud s poptávkou o kvalifikované dělníky nikdo ze strany Moravia Industry neobrátil. Haly, které má firma pronajaté od Vítkovic, by měla opustit na konci února. Vyprší jí totiž nájemní smlouva.

autor: aja
Spustit audio

Související