Do Noci kostelů se v olomoucké arcidiecézi zapojí víc než 180 chrámů a dalších církevních objektů

7. červen 2024 11:16

Víc než 1800 kostelů, zvonic a kaplí po celém Česku můžou navštívit lidé při dnešní akci Noc kostelů. Prohlédnout si budou moct třeba nejstarší varhany ve střední Evropě v chrámu Nejsvětější Trojice ve Smečně na Kladensku, v kostele svatého Jiljí v Milevsku na Písecku bude k vidění hřeb ze Svatého kříže a vůbec poprvé si zájemci můžou zajít do Stromové kaple v Brně-Jehnicích. V Olomouci Noc kostelů oznámí zvony katedrály.

V olomoucké arcidiecézi se do akce zapojí přes 180 kostelů a dalších církevních objektů. Děti se zabaví při detektivním pátrání, biblických tancích nebo stavění z lega v šumperské jednotě baptistů. Dospělí si zase můžou zajít v Olomouci na degustaci mešního vína.

Noc kostelů se bude v Olomouci odehrávat i na univerzitní půdě. Prohlídky chystají studenti v barokní kapli Božího Těla, s půdorysem připomínajícím hostii. „O tuto kapli bývá velký zájem. Lidé se sem normálně moc nedostanou, protože tady probíhá výuka skrz univerzitu,“ ukazuje mi bohatou barokní výzdobu Lenka Špannerová. „Je to samozřejmě i oblíbené jako fotogenické místo, objevilo se to v nějakých seriálech, filmech,“ dodává.

Komentované prohlídky i videoprojekce

Další dobrovolníci čekají návštěvníky na nádvoří filozofické fakulty. Komentované prohlídky i videoprojekce ukážou v místě vyznačeného půdorysu, jak vypadal nejstarší olomoucký kostel svatého Petra a Pavla z roku 1063. 

Za vidění stojí i kostely v menších obcích. „Stává se, že sem zabrousí i lidé z města, kteří už to ve městě mají prošlé, a tak si udělají si výlet do okolních obcí,“ potvrzuje Markéta Doleželová, která pravidelně provází v kostele svatého Matouše v Dolanech u Olomouce

Kostel sv. Matouše v Dolanech

Noc kostelů je ve stejném termínu také v Rakousku a Estonsku, zapojují se i některá místa v Tyrolsku Švýcarsku nebo Bavorsku. Vídeň dokonce letos slaví jubilejní 20. ročník.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio