Do olomoucké potravinové banky míří desítky lidí. Jídlo či hygienické potřeby chtějí darovat Ukrajincům

8. březen 2022, aktualizováno

Do pomoci Ukrajincům prchajícím před válkou se zapojují taky potravinové banky. Například ta olomoucká uvolnila ze svých zásob část trvanlivých potravin a hygienických potřeb. Současně její pracovníci přijímají dary od veřejnosti, které končí mimo jiné v krajském asistenčním centru pro ukrajinské uprchíky.

Pracovníci olomoucké potravinové banky připravují potraviny a hygienické potřeby, které dostanou uprchlíci z Ukrajiny. Vše darovala veřejnost. „Vidíme, že tady jsou nějaké trvanlivé věci, polívky,“ ukazuje zástupkyně potravinové banky Olomouckého kraje Martina Koutná. „Velká pomoc jde přímo dětem. Jsou tu i přesnídávky, ovocné kapsičky,“ dodává.

Jak často lidé do potravinové banky chodí? „Denně přijdou desítky lidí a darují buďto menší tašku, nebo přijeli i zaměstnanci z jedné firmy, kteří se poskládali, a dovezli nákup asi za 50 tisíc,“ uvádí Koutná.

„Přijeli i zaměstnanci z jedné firmy, kteří se poskládali, a dovezli nákup asi za 50 tisíc.“
Zástupkyně potravinové banky Olomouckého kraje Martina Koutná

Potraviny a hygienické potřeby putují do partnerských organizací potravinové banky, které pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Přímou potravinovou pomoc mohou dostat také Ukrajinci, kteří dorazí do krajského asistenčního centra, aktuálně je v Hanáckých kasárnách.

Potravinová banka bude pomoc poskytovat nadále, větší dary mohou například firmy vozit do banky v Olomouci. Menší dárci mohou potraviny a hygienické potřeby nyní darovat přímo v krajském asistenčním centru v Hanáckých kasárnách.

autor: bas
Spustit audio