Na zámku v Hranicích začala oprava skleněné střechy. Trvat bude minimálně do konce září

21. červen 2024 13:38

Velké staveniště aktuálně připomíná dvorana zámku v Hranicích. Dělníci tam zahájili dlouho připravovanou opravu skleněné střechy. Investice vyjde na víc než 17 milionů korun. S komplikacemi musejí počítat úředníci městského úřadu, který v památce sídlí, ale i návštěvníci.

Dvorana Hranického zámku se zahalila do modré. Všude kolem arkády je dlouhá modrá fólie. Od skleněné střechy až dolů na nádvoří, tedy tři patra zakryté modrou folií ve třech směrech.

„Je to jednak kvůli bezpečnosti návštěvníků, protože úřad funguje, i když budeme dělat velkou rekonstrukci zasklení dvorany. A je to i kvůli prašnosti, protože ta plachta nám nepustí prach do chodeb,“ vysvětluje Petr Bakovský, mluvčí hranické radnice.

Chod městského úřadu rekonstrukce neohrozí

„Máme výhodu, že chodby jsou kryté arkádami, takže se můžeme tady po úřadě pohybovat, návštěvníci mohou na úřad přicházet, můžeme je obsloužit,“ dodává Bakovský.

Průchod zámkem je ale uzavřený. Dělníci na zem položili dřevěné desky, po kterých se bude pohybovat speciální pásová plošina. „Je určená pro zámky, hrady a podobné staré budovy. Je hliníková, lehká, takže by neměla poškodit podlahu, ale pro jistotu jsme ještě udělali roznášecí desky, na kterých budeme pracovat,“ popisuje Petr Jílek, který práce na hranickém zámku řídí.

Střechu zámku tvoří více než dvě stovky skleněných polí. Všechny vadné a popraskané kusy je potřeba vyměnit. Každý má jiné rozměry. „Nejedná se o obdélníkovou budovu, ale je to lichoběžník, který se rozevírá, a proto ta realizace nebude tak jednoduchá. Ta skla se pohybují zhruba kolem 100 kilogramů jedno,“ zmiňuje Jílek.

Pod modrou neprodyšnou fólií budou úředníci hranické radnice pracovat minimálně do konce září, kdy má rekonstrukce skončit. „Říká se, že modrá je dobrá, takže nám to tady na chodbách hází pěkné modré odstíny. Ze začátku to bylo nezvyklé, ale už jsme si pomaličku zvykli a holt toto léto bude takové náročnější,“ usmívá se mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Dvorana hranického zámku je minimálně do konce září zahalena modrou plachtou

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související