Do věže hranického zámku zatéká, z římsy odpadává zdivo. Špatný stav památky potvrdil průzkum statiků

12. duben 2023 09:50

Věž renesančního zámku čeká oprava. Jak potvrdil úterní průzkum statiků, ve špatném stavu je střecha památky. Je děravá a protékající voda uvolňuje zdivo pod ní. Kvůli bezpečnosti lidé nemůžou využívat vstup od věže do zámecké zahrady.

„Jdou vidět dvě praskliny a poklepem slyšíme zvuky, podle kterých víme, že soudržnost omítky k těm cihlách nebo k tomu podkladu je velmi malá,“ říká statik Jan Gregor, který se nechal na plošině vynést až k věži zámku.

Statik doporučuje celou římsu preventivně osekat a díry ve střeše přikrýt. Provizorní opravy město přijdou na desítky tisíc korun. O tom je přesvědčený místostarosta Karel Machyl, který kandidoval za sdružení Hranice pro život a Nezávislé.

„Odstraní se příčina toho, proč nám opadl kousek atiky. Věž je bezpečná. Teď budeme řešit, jestli příští nebo přespříští týden – podle toho, jak bude k dispozici jeřáb s plošinou – se udělá tato provizorní oprava. Pak budeme čekat na dotační titul, abychom potom mohli opravit celou střechu,“ zmiňuje Machyl.

Pro opravu celé skleněné střechy bude potřeba dotace

Bez dotací se město neobejde ani při opravě další střechy hranického zámku, a to zasklené dvorany. Některé její desky totiž popraskaly. Náklady Machyl odhaduje na 18 milionů korun. „Pokud by byla dotace, tak by to z pokladny města vytáhlo zhruba tři až čtyři miliony korun. Pokud nebudou dotace, tak se do kompletní opravy určitě pouštět nebudeme. Znamenalo by to, že se by se vyměnila pouze některá skla,“ vysvětluje místostarosta.

Z bezpečnostních důvodů je ve městě nyní uzavřená i věž staré radnice na Masarykově náměstí. Experti při její kontrole objevili ztrouchnivělé části dřevěného ochozu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související