Do piva můžete přidat téměř všechno, tvrdí Matúš Krátky

Pivo je fermentovaný nápoj z obilí, jehož základ tvoří ječmen, voda, kvasnice a samozřejmě chmel. „Používá se ale i aromatický chmel, různé druhy ovoce, na Moravě je v poslední době populární citrónová tráva,“ dodává dlouholetý olomoucký prodejce piva.

Matúš Krátky

V minulosti existovaly tři základní typy pivovarů - měšťanské, šlechtické, které byly většinou na venkově, a církevní, nejčastěji klášterní. V České republice jsou podle Matúše Krátkého čtyři klášterní pivovary, které navazují na tradici historického vaření a vzájemně spolupracují. „Mnohé z nich připravují klasické ležáky, ale taky piva typu dubbel, tripel a kvadrupel, což jsou silná belgická piva, která si dáte spíše jako dezert, než běžné pití,“ doplňuje vystudovaný historik.

Matúš Krátky je jedním z organizátorů prvního ročníku Moravské vernisáže piva, dvoudenního degustačního festivalu, který proběhne 18. a 19. června v Olomouci-Chválkovicích a který chce podpořit řemeslné pivovary na Hané i na Moravě. „Návštěvníci budou nejen ochutnávat, ale také se něco dozvědí,“ říká. Přijede hned několik sládků, David Janda, který se věnuje pivním vadám nebo Eva Halaxová z patentového institutu, která bude mluvit o ochranných známkách.

autor: voj
Spustit audio