Dominanta skrytá pod plachtami. Sloup Nejsvětější Trojice v centru Olomouci turistům chybí, opravuje se i laserem

21. srpen 2024 10:15

Čestný Sloup Nejsvětější Trojice v historickém centru Olomouce patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle ve městě. Přesto bude až do konce roku 2026 skrytý pod plachtami a lešením. Důvodem jsou jeho generální opravy, největší od zápisu sloupu mezi kulturní památky UNESCO. Restaurátoři při nich využívají i laser.

Restaurátor René Tikal se svými kolegy pracují na opracování obrubních pískovcových kamenů. Schovaní jsou za lešením a bílými plachtami.

To že unikátní sousoší neuvidí, litují nejen tuzemští turisté, ale i ti zahraniční. Profesionální průvodce Štefan Blaho právě vede okolo skupinku Španělů. I podle něj prohlídka památky UNESCO návštěvníkům chybí.

Čtěte také

„Ptají se, jak to bude dlouho trvat. Není to zrovna to nejlepší, ale nedá se nic dělat. Alespoň jim to popíšu, rozdám brožurky a oni si to tam přečtou,“ usmívá se Blaho.

Tikal postupuje s opravami od nejvyššího patra, kde čistí zlaté sousoší. Největší komplikací jsou praskliny v pískovci, který drží i kovové kotvy vrcholového sousoší svaté Trojice.

„Přece jenom je to ve výšce 32 metrů, a když se do toho opře vítr, funguje to jako plachta. A veškeré tlaky a změny se přenáší do dříku sloupu, do hlavice. Proto se tu vyskytují praskliny,“ popisuje Tikal.

Změna technologie čištění soch

Na Sloupu Nejsvětější Trojice dominuje 18 nadživotních soch světců. Místo navrženého pískování museli restaurátoři změnit technologii čištění soch a dát přednost laseru.

„Sloup je vystaven z maletinského a z mladějovského pískovce. Z důvodu velké destrukce pískovce sochařské výzdoby jsme museli provést zkoušky i jiným způsobem, až jsme se dostali k čištění laserem. A to je ta největší změna, která tady momentálně nastala,“ uvádí Tikal.

Opravy má Tikal naplánované do konce roku 2026. „Měří to 32 metrů, základna je široká 17 metrů. Už jenom to, když si představíte, tak to je velká, náročná, zdlouhavá práce a nedá se to urychlit,“ konstatuje.

Je velká, náročná, zdlouhavá práce a nedá se to urychlit.
Restaurátor René Tikal

Při posledních opravách dvaatřicetimetrového sousoší před víc než dvaceti lety museli restaurátoři některé sochy sundávat. Jestli tomu tak bude i při současné rekonstrukci, to teprve ukáže čas.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související