Francis Scott Fitzgerald: Berenika stříhá vlasy

20. červen 2022

V počteníčku vám tentokrát nabídneme dvoudílnou dramatizaci povídky klasika americké literatury, která se odehrává na malém městě. Hlavní hrdinka je konfrontována s malostí, závistí a zlobou své sestřenice.

Účinkují: Petr Kubes, Vojtěch Lipina, Tereza Richtrová, Vladimíra Včelná a Jiřina Barášová
Připravil: Michal Bureš
Překlad: Vlasta Dvořáčková
Režie: Petr Mančal

Přední americký spisovatel a scénárista F. S. Fitzerald bývá často označován za autora jazzového věku. Za svého života vydal čtyři romány: Na prahu ráje, Krásní a prokletí, Velký Gatsby a Něžná je noc. Pátý, nedokončený román byl vydán posmrtně pod názvem Poslední magnát.

F. S. Fitzgerald pocházel z rodiny irských přistěhovalců. Studoval v New Jersey a Princetonu, Brzy po studiích se stal mluvčím mladé generace. Oženil se s Zeldou Sayrovou, která trpěla schizofrenií. Cestovali spolu po Evropě. Jejich život byl roku 1959 vykreslen v dramatu Beloved Infidel. Zelda skončila v sanatoriu pro psychicky choré.

Fitzgeraldova díla byla mnohokrát zfilmována. Něžná je noc roku 1962, Krásní a prokletí v letech 1922 a 2010 a Velký Gatsby dokonce pětkrát: roku 1926, 1949, 1974, 2000 a naposledy v roce 2013.

Poslouchejte pořad Počteníčko po jeden týden na webových stránkách, oba díly do 26. června.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.