František Kinský s oblibou zvelebuje rodové sídlo v Kostelci nad Orlicí. Je to vášeň, říká. Proč nebalí dárky?

František Kinský společně s klavíristou Matyášem Novákem vystoupí v rámci turné Vánoce 2023 v Redutě, slavnostní dvoraně Moravské filharmonie. „Vytvořili jsme dvojici mladý a dospělý,“ říká s úsměvem průvodce televizního cyklu Modrá krev. Zazní spousta vánočních melodií, které doprovodí povídání o svátcích a tradicích.

Čtěte také

V rodině Kinských měli jednu zvláštnost, nebalili dárky. „A já se k tomu pomalu vracím,“ dodává František Kinský. Žádné zásadní tradice se v jeho rodině nedodržují. Přes den se snaží postit, k večeři mívají rybu, zazpívají si Narodil se Kristus Pán a chodívají na Půlnoční.

Nedělejme svými skutky svým předkům ostudu, prohlásil jeho dědeček a František Kinský se toho drží. Věnuje se lesnímu hospodářství, těžbě písku, je podílníkem v cihelně, nejvíce ho ale baví zvelebování rodového sídla v Kostelci nad Orlicí. „Ten dům je moje vášeň,“ prohlašuje.

V roce 2017 odvysílala České televize první sérii dokumentárního cyklu Modrá krev, posléze další dvě. Aktuálně se natáčí čtvrtá, jejímž moderátorem bude opět František Kinský.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.