Hana Bělohradská: Smrt ministra

15. říjen 2011

Spisovatelka Hana Bělohradská je spíše známa znalcům literatury šedesátých let minulého století než současné čtenářské veřejnosti.

Tenkrát zaujala svou prvotinou novelou s židovskou tematikou nazvanou Bez krásy, bez límce, kterou filmový režisér Zdeněk Brynych převedl na filmové plátno pod názvem …a pátý jezdec je Strach. Scénář byl natolik dobrý, že dokonce zaujal i porotu na filmovém festivalu v argentinském městě Mar del Plata a získal zde nejvyšší ocenění.

Na plátna kin se také dostal její román Poslední večeře, tentokrát uváděný pod názvem Znamení raka, který natočil režisér Juraj Herz. Úspěšně rozvíjející se spisovatelský talent však bohužel v roce 1970 zastavil zákaz publikování.

Hana Bělohradská se stáhla do soukromí a věnovala se pouze překladatelské činnosti. Do oficiálního literárního světa se vrátila až po roce 1989 svou činností v Českém literárním fondu a v PEN klubu. Vyrovnání se s nepříznivým životním osudem nebylo jen téma skutečného spisovatelčina života, ale je také námětem námi uváděné povídky Smrt ministra.

Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška
Účinkuje Valérie Zawadská.
Zvuk, záznam a střih Jiří Vavrda
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Režie Michal Bureš

Poslouchejte v sobotu 20. října.

autor: Michal Bureš
Spustit audio