Hanácká kasárna v centru Olomouce budou na prodej. O objekt by mohl mít zájem magistrát i univerzita

28. listopad 2020

Vláda tento týden schálila návrh na prodej Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce. Areál, který má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních, je od roku 2013 prázdný. Podle původního plánu v něm měl sídlit takzvaný super úřad. O využití kasáren uvažovalo i Muzeum umění. Teď na možnost získat budovu upozorňují někteří opoziční zastupitelé města jako na dobrou příležitost přestěhovat do areálu stovky magistrátních úředníků.

„Jsme tady v centru, je tu skvělá dopravní přístupnost, tramvaje, možnosti parkování,“ popisuje mi před Hanáckými kasárnami Tomáš Pejpek z hnutí ProOlomouc. Podle něj městu chybí vlastní prostory pro 289 úředníků. Za pronájmy teď platí 20 milionů ročně. „Máme na výběr, jestli je pro město hospodárné pokračovat v pronájmech, nebo jestli je vhodnější se přesunout magistrát do vlastních prostor,“ dodává.

Opoziční ProOlomouc se tak spojilo s dalšími zastupiteli z hnutí STAN či Pirátů a obrátili se se dvěma požadavky na primátora. Primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO zatím neoficiálně zjišťuje podmínky prodeje u Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a jedná i s dalšími institucemi, které by mohly mít o prostory zájem. Současně přidává výhrady ke koupi: Oslovíme stát a řekneme, že bychom si rádi udělali vlastní analýzu stavebně technického stavu toho objektu. Asi do toho budeme investovat nějaké peníze.

Rozhodneme, jestli se nám vyplatí se státem jednat o převzetí. Už dnes můžeme předem vyloučit úplatný převod, protože na to prostě v rozpočtu peníze nenajdeme. U bezúplatného převodu musíme udělat investiční záměr a podrobnou ekonomickou analýzu, jestli jsme schopni splnit podmínky státu a naše finance to zvládnou,“ uvedl Žbánek.

Z materiálu úřadu vlády vyplývá, že prodej kasáren by mohl státu přinést zhruba čtvrt miliardy korun. Naopak rekonstrukce památkově chráněné budovy by podle odhadu stála zhruba 815 milionů. Většina místností v Hanáckých kasárnách podle předkládací zprávy není kvůli vysokým stropům a tvaru vhodná jako kancelářské prostory. Opozice ale upozorňuje také na to, že v případě prodeje Hanáckých kasáren soukromníkovi, hrozí riziko dlouhodobě chátrající památky či nevhodného využití, například jako ubytovny.

autor: bam
Spustit audio