Hospodský kvíz se u nás zabydlel

Hrát se začal už před 60 lety na britských ostrovech. „Byl jsem tam několikrát, ale ještě v době, kdy jsem se o kvízy nezajímal. Takže jsem si pub quiz nevyzkoušel,“ přiznává spolumajitel firmy Hospodský kvíz a moderátor Daniel Langer.

Daniel Langer

Hospodský kvíz hrají týmy, které v pěti kolech odpovídají na jedenáct otázek a jednu bonusovou na závěr. Témata se střídají – od literatury přes zeměpis, hudbu, sport, faunu a floru, historii, techniku, film až třeba po životní styl. Nesmí se používat internet, kalkulačky, encyklopedie ani slovníky. Povolený je jen papír a psací potřeba.

V době koronavirové se Hospodské kvízy hrály online a soutěžící o ně měli nečekaně velký zájem. „Teď vyčkáváme, co se bude dít po 25. květnu, kdy dojde k dalšímu uvolnění nouzových opatření a otevřou se hospody. Mají se specifikovat podmínky pořádání kulturních akcí, takže uvidíme,“ říká Daniel Langer, který si vysloužil přezdívku praotec kvízů v Olomouci.

Na červenci byl původně plánovaný 3. ročník Mistrovství České republiky v Hospodském kvízu. Už teď organizátoři vědí, že se termín posune. „Zatím není jasné, jestli to bude srpen nebo září, ale uskuteční se určitě.“ Vítězství bude obhajovat tým Fanklub Dády Patrasové.

autor: voj
Spustit audio