Housle jsou pro mě životné, nedívám se na ně jako na věc, říká Jaroslav Svěcený

Ideálem sólového interpreta je prý mít italské housle a francouzský smyčec. „A mně se to konečně podařilo,“ usmívá se Jaroslav Svěcený, který za sebou má skvělé prázdniny plné divácky velmi úspěšných open air koncertů. Mezi nimi i vystoupení v rámci festivalu Olomoucké nejen Shakespearovské léto Divadla Tramtarie.

„Hraní venku je trošku jiný druh hudebního sportu,“ konstatuje s tím, že letní koncerty pod širým nebem miluje. Příroda a hudba podle něj fungují skvěle. Na pódium si ovšem vedle kalafuny musí brát i repelent.

Hraní venku je trošku jiný druh hudebního sportu.
Jaroslav Svěcený

Jaroslav Svěcený patří mezi naše uznávané znalce historie a stavby houslí. Na svých koncertech vypráví posluchačům příběhy mistrů houslařů a oni tak mají možnost získat k nástrojům jiný vztah. Zmiňuje např. Rakušana Jakoba Stainera, o kterém mluví jako o Stradivarim ještě před Stradivarim.

Jaroslav Svěcený a redaktorka Dita Vojnarová

Od svých šestnácti let natáčí Jaroslav Svěcený v Českém rozhlase, který se stal součástí jeho já. „Nedám na něj dopustit,“ říká a s nadšením vzpomíná na dobu, kdy v roli moderátora provázel Nočním Mikrofórem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související