I zvířata trápí omrzliny

22. leden 2016

Víte, že vašemu psovi mohou vzniknout vážné omrzliny na tlapkách už během deseti až patnácti minut?

„Stačí, když se mu při běhání ve sněhu v mrazu vytvoří v meziprstí tvrdé zmrazky a problém je na světě! Nezapomeňte proto v mrazu a sněhu na procházce svému psovi tyto zmrazky co deset minut odstraňovat,“ apeluje na všechny chovatele veterinární lékař MVDr. Petr Procházka z veterinární kliniky v Olomouci – Holici.

S dalšími otázkami jste už přicházeli vy a doktor procházka vyvracel nejeden mýtus ! Tak třeba:

Paní Milena se ptala, kdy můžou vykastrovat devíti měsíčního kocourka? Její syn se totiž bojí, že kvůli kastraci bude mít kocour problémy s močovými cestami a že nedoroste do takové krásy, jako kocour nevykastrovaný.

Podle veterináře obavy o zdraví nejsou na místě. Dobře provedená kastrace rozhodně nemá na zdraví zvířete negativní vliv. Naopak na krásu kocoura, kvůli úbytku hormonů, nepříznivý vliv mít může.

Možná i vy pozorujete u svého psa stejné chování, jako paní Lea z Jeseníku. Její fenka jezdí po zadečku! A ptá se, vadí to ?

Sáňkování pejska způsobují ucpané anální žlázky, které ho nepříjemně svědí, nebo bolí. Nechejte veterinářem žlázky vymáčknout. Je to jednoduchý minutový zákrok, po kterém se vašemu pejskovi velmi uleví a vy tak předcházíte vážnějším zdravotním komplikacím, kterými mohou být vážné záněty, případně i nádorová onemocnění.

I další dotazy řešil poradník Zvěřince, třeba - co se stane, když pes sežere dva chomáče vaty, nebo proč se dvacetileté želvy písečné začaly ze zimního spánku probouzet už nyní.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.