Imobilita neznamená konec života, je přesvědčený Libor Vykopal z agentury zabývající se kompenzačními pomůckami

11. leden 2024

Se svou agenturou Pomůckov se snaží pomáhat lidem, kteří se kvůli svému zdravotnímu stavu ocitli v obtížné situaci, a také jejich rodinám. Jste na vozíku a nemůžete se dostat ven z domu? Potřebujete se lehce přesunovat do koupelny? Dá se k vám do bytu nainstalovat zvedací systém?

„Všechno je řešitelné,“ ví díky své praxi Libor Vykopal. Při výběru vhodných pomůcek se musí zohlednit zdravotní stav a prognóza klienta, způsob jeho života i finanční možnosti. Následně pak vycházet z prostředí, ve kterém žije. Najít nejvhodnější umístění pomůcek, vybrat správnou konstrukci a materiál.

„Potřebovala bych pro manžela nějaký závěsný systém, ale má více než 120 kilo,“ svěřila se jedna z posluchaček pořadu Apatyka. Libora Vykopala nezaskočila: „Ta hmotnost není žádný problém. Co se týká instalací, kolejnice se umísťují většinou do bočních stěn. Pouze tam, kde to umožňuje strop, je možné kotvit do něj. Třeba v panelákových bytech,“ vysvětluje.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio