Jak hodnotit ukrajinské žáky? Dostanou jedničky, horší známky nemáme jak zdůvodnit, říká ředitel z Olomouce

17. červen 2022

S blížícími se letními prázdninami začínají učitelé uzavírat klasifikaci. V předchozích dvou letech museli při hodnocení žáků zohlednit pandemii koronaviru, letos řeší jak oznámkovat ukrajinské děti. Podle ředitelů je to těžké, protože děti uprchlíků chodí do školy jen několik týdnů.

„Tady máme takový pracovní přehled, kde máme napsané, kolik máme Ukrajinců, ve kterých jsou třídách. Máme jich v současné době 17,“ ukazuje Miloslav Palát, ředitel olomoucké základní školy Řezníčkova, seznam ukrajinských dětí, pro které musí učitelé připravit vysvědčení. „Uzavíráme známky víceméně už teď v pátek, protože v pondělí 20. máme konferenci, kde budeme tyto známky řešit,“ dodává Palát.

Do školy chodí ukrajinští žáci jen pár týdnů. Učitelé tak řeší, jak je ohodnotí. Podle metodického pokynu ministerstva školství můžou zvolit jak známkování, tak slovní hodnocení nebo kombinaci obojího. „Vysvědčení, které budeme letos dávat, bude jen formální. Nebudeme popisovat, co umí, co neumí. Tak, jak se to na normálním slovním vysvědčení dělává. Budou tam jedna až dvě věty,“ zmiňuje Palát.

„Ani by to nebylo o co opřít, kdybychom tam dávali trojky, čtyřky, pětky. To je nepřípustné.“
Pavel Hofírek, ředitel ZŠ Stupkova v Olomouci

Na olomoucké základní škole Stupkova se naopak podle ředitele Pavla Hofírka rozhodli pro vysvědčení se známkami. Upozorňuje ale na to, že takové vysvědčení o ničem nevypovídá.

„Narážíme na potíž s tím, jak toho žáka hodnotit, za co ho hodnotit a co mu tam napsat. Je pak otázkou, jakou relevanci, jakou váhu vůbec má to, co my mu tam napíšeme. Je samozřejmě jasné, že mu tam napíšeme jedničky. Ani by to nebylo o co opřít, kdybychom tam dávali trojky, čtyřky, pětky. To je nepřípustné, to prostě nemáme jak zdůvodnit,“ říká s tím, že učitelé nejsou schopní odhalit, jestli žák dostal špatnou známku z matematiky proto, že učivo neumí nebo proto, že neporozuměl zadání v pro něj cizím jazyce.

Pro vysvědčení si žáci na většině škol zamíří ve čtvrtek 30. června.

autor: tas
Spustit audio

Související