Dobrovolník ze Šternberku pomohl už zhruba padesáti uprchlíkům. Cítím potřebu pomoct, říká

4. květen 2022

Jiří Beneš ze Šternberku už pomohl ve svém volném čase zhruba padesáti Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Hledá jim ubytování, pomáhá s dokumenty nebo shání potřebné věci a léky.

Vyráží ale také přímo na Ukrajinu, odkud do bezpečí převezl zhruba pětadvacet matek s dětmi. Lidé k němu domů nosí peřiny, matrace, ale i další věci, které by se uprchlíkům mohli v nelehké situaci hodit.

Čtěte také

„Máme tu věci, které jsou teď nejvíc potřeba pro lidi, kteří jsou aktuálně v České republice schovaní před Putinovou agresí. K okamžité expedici tu máme nachystané dva kočárky, několik vajíček pro děti, autosedačky, matrace,“ vypočítává Jiří Beneš.

Materiální pomoc vozí i přímo na Ukrajinu. „S touto materiální pomocí jsem byl na Ukrajině dohromady čtyřikrát, vždycky vezu plné auto na konkrétní požadavek. Zpátky vezu léky nebo vozím matky s malými dětmi,“ říká.

Proč se vlastně k této pomoci odhodlal? „Protože si myslím, že to, k čemu se ruský režim rozhodl, není jenom agrese vůči Ukrajině, ale je to snaha destabilizovat celou civilizovanou Evropu. A já cítím potřebu, ať už svoji osobní i tak i vlasteneckou, pomoct,“ vysvětluje Beneš.

„To, k čemu se ruský režim rozhodl, není jenom agrese vůči Ukrajině, ale je to snaha destabilizovat celou civilizovanou Evropu.“
Jiří Beneš

Jaké má zkušenosti s uprchlíky, kterým pomáhá se sháněním ubytování? A má o něj strach manželka, když podniká cesty na Ukrajinu? Poslechněte si v reportáží Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio

Související