V KACPU pomáhají i dobrovolníci Českého červeného kříže. Jaké problémy tam nejčastěji řeší?

3. květen 2022

V olomouckém krajském asistenčním centru pro Ukrajinu (KACPU) pomáhají od začátku jeho fungování taky zdravotníci Českého červeného kříže. Někteří uprchlíci si chodí do jejich provizorní ordinace jen pro náplasti nebo léky na nachlazení, u jiných dobrovolníci odhalili vážné zdravotní problémy.

Při vstupu do KACPU vidíte na zdi šipku, která směřuje uprchlíky do provizorní ordinace Českého červeného kříže. „Jsou tam zdravotníci, kteří můžou pomoct, pokud ti lidé potřebují,“ říká ředitelka olomoucké pobočky organizace Petra Vladyková.

Kromě stolu zdravotníků a skříně s léky je v ordinaci k vidění i malá provizorní ošetřovna. „Máme tady vyšetřovací lůžko, taky paraván pro zajištění soukromí a přístroje, které jsou určeny k vyšetření člověka,“ dodává Vladyková.

Šipka směřující do provizorní ordinace Českého červeného kříže v KACPU

Dokonce už došlo i k odhalení závažnějších případů. „Zdravotníci zachránili život paní, kterou po vyšetření u nás v ordinaci převezla rychlá záchranná služba do Fakultní nemocnice Olomouc. Byla u ní diagnostikována plicní embolie,“ prozrazuje Vladyková.

Jak se zdravotníci Červeného kříže s uprchlíky dorozumívají? A s jakými potížemi Ukrajinci nejčastěji do provizorní ordinace v KACPU chodí? Další podrobnosti zjišťovala reportérka Barbora Sonnková.

autor: bas
Spustit audio