Jak poznáme, že trpíme celiakií?
„Můj syn má čtyři roky a odmítá jíst pečivo. Nejvíce mu chutnají kukuřičné lupínky. Může mít celiakii? Měla bych s ním zajít na vyšetření?“ ptala se posluchačka Klára.
MUDr. Jan Gregar z II. interní kliniky gastro-enterologické a hepatologické Fakultní nemocnice Olomouc jí odpověděl, že by o alergii na lepek jít mohlo. Že si už malé dítě může vybírat potraviny, které mu dělají dobře.
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin – lepek neboli gluten. Lidé tak nemůžou jíst pšeničné, žitné a ječné výrobky. Jsou celoživotně odkázáni na dietu. Jde totiž o nemoc nevyléčitelnou, nicméně dobře léčitelnou.
Objevit se může v kterémkoli věku, což potvrdila i naše posluchačka, která psala o tom, že je jí sedmdesát dva let a s celiakií se léčí teprve půl roku. Podle doktora Grygara má ona i další pacienti právo na finanční příspěvek na potraviny od své pojišťovny.
Příznaků je hodně – lidé s celiakií jsou slabí, výrazně hubnou, trpí průjmy, jsou chudokrevní a mívají různé kožní problémy, například hnisavé záněty kůže, padání vlasů nebo třepení nehtů.
„Pravda je ta, že po nasazení bezlepkové diety se většinou přibírá. Měl jsem v ordinaci štíhlou slečnu, která během krátké doby přibrala téměř šest kilo, ale potíže postupně zmizely,“ řekl v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc MUDr. Jan Gregar.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.