Jak se dobře postarat o své blízké?

3. únor 2015

Ta tam je doba, kdy ve dvorech domů stávaly výminky, ve kterých žili nejstarší členové rodiny a ti mladší se o ně starali. Péče o staré nebo nemocné členy rodiny v dnešní době plné stresu a zcela odlišného životního stylu přináší do života všem generacím nelehké situace.

O odlehčovací službě a dalších možnostech pomoci všem generacím mluvil v naší Dobré radě ředitel obecně prospěšné společnosti Pontis Miroslav Adámek.

Členové rodiny často přijímají roli pečujícího i s velkým nadšením a vírou, že vše zvládnou. Jakmile se u jejich blízkého zhoršuje zdravotní stav, zvyšuje se noční neklid a přidává se plná závislost na péči, ztrácejí pečující sílu a často nevidí žádnou cestu z této situace. Řešení mnohdy nebývá složité, je jen potřeba pohledu nezávislé osoby. Stud a ostych požádat o pomoc profesionální služby zde není na místě.

„Odlehčovací služba naší společnosti v loňském listopadu změnou, která se týkala především rozšíření kapacity. Vše se odehrálo ruku v ruce s poptávkou pečujících rodin po této službě, která jim umožňuje obstarat si své záležitosti, načerpat nové síly, zajet si na dovolenou, nebo podstoupit plánovanou operaci. Situací, kdy lze tuto službu využít je mnoho. V našem úsilí pomoci rodinám nás podpořil program Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, říká ředitel šumperského Pontisu Miroslav Adámek.

Podle něj je úleva od péče v podobě odlehčovací služby a nezbytný odpočinek jedinou možností pro to, aby rodiny nemusely svého blízkého umístit do pobytového zařízení.

autor: pis
Spustit audio