Jak si zútulnit bydlení s bytovým dekoratérem

15. duben 2015

Uvažujete o proměně svého bydlení? Procházíte svým domovem a lámete si hlavu nad tím, jak mu vdechnout novou, možná jarní tvář? Pomoci vám může bytový dekoratér. Jak přistupovat k proměnám a zútulňování bytu nebo domu?

„Baví mě například, když přijdu do rozestavěného nebo rekonstruovaného bytu či domu a odcházím s tím, že jsou lidé úplně na obláčku, na vrcholu blaha, že to je konečně ten domov. V celém procesu stavby je to nefér vůči zedníkům, stolařům a všem těm řemeslníkům, co tam potili krev a měsíce to budovali. Po nich přijde Pekařová, pověsí závěsy a záclony a všichni říkají, teď je to teprve ono. I s architekty jsme se shodli, že ač je to neměřitelné a jde o pocitovou záležitost, moje práce dělá tak osmdesát procent dojmu zabydlení,“ říká bytová dekoratérka Leona Pekařová.

Dejte na intuici

Bytový dekoratér neprovádí zásadní změny a obvykle pracuje s omezenějším rozpočtem. Není to ale pravidlem, interiér se dá zcela proměnit levně a naopak doplnit i za velké peníze.

Pokud chcete, aby váš domov vypadal lépe, ale nehodláte provádět zásadní změny, pozvěte si bytového dekoratéra. On pouze interiér dolaďuje, sjednocuje jeho styl a vdechuje mu nový život. Výsledkem je hezký a příjemný prostor.

Pokud měníte svůj životní prostor, potřebujete někoho, kdo se vám bude plně věnovat a naslouchat vám. Rovnou můžete vyškrtnout studia, která vše namalují od stolu a jejichž pracovníci nepovažují za důležité si s vámi povídat o vašich představách. Pokud jim stačí rozměry místnosti a rozpočet, zapomeňte na ně. Výsledkem jejich práce může být sice interiér hezký na pohled, ale nevyhovující vašim potřebám.

Řiďte se svými pocity a intuicí. Pokud cítíte, že si s odborníkem rozumíte a vidíte, že vám naslouchá, jste na správné adrese. V žádném případě by vám neměl nutit svoje představy a přesvědčovat vás o tom, že prostě musíte mít to, co je momentálně „in“, i když se vám to nelíbí.

„Člověk by si při zařizování domova měl rozmyslet, s čím chce žít déle a do toho dát více peněz. Jde o podlahu, dveře, důležité kusy nábytku. Tady doporučuji něco univerzálnějšího. To, co lze obměňovat snadněji - doplňky, polštářky, závěsy, tam se můžeme odvázat v barvách a vzorech. A důležité je opakování, doplňků i barev. Stačí závěs a k tomu jeden dva polštářky ve stejné barvě nebo vzoru a už vzniká určitá harmonie. Mám ráda i symetrii a doplňky v párech. Příjemný interiér není o dokonalém sladění, ale nápaditém nakombinování,“ říká Leona Pekařová.

autor: pis
Spustit audio