Jana Beňová: Kam v Bratislavě

Velmi osobní ženský pohled na město, pohled, pod kterým se začnou poodkrývat drobné nitky příběhu lidského, prostého, přesto čímsi přitažlivého.

Sobotní Setkání s literaturou nás zavede na Slovensko. Připomeneme si tvorbu prozaičky Jany Beňové.

Čtyřicetiletá Jana Beňová je absolventkou divadelní dramaturgie v Bratislavě a redaktorkou deníku Sme, v němž najdete její články podepsané pseudonymem Jana Parkrová.

Debutovala v roce 1993 básnickou sbírkou Svetloplachým, kterou o tři roky později doprovodily knihy Lonochod a Nehota. Na počátku třetího tisíciletí nabídla čtenářům román nazvaný Parker. Jejím zatím posledním vydaným dílem je román-báseň Preč! Preč! z roku 2012.

Verše i prózu Jany Beňové charakterizuje to, že je „programově nepatetická a civilní, namísto lyrizování a složitých ´poetických´ obrazů pracuje především s ironií a slovními hříčkami. Což přirozeně neznačí, že kdesi cudně pod nimi nezní i přitlumený cit a melancholie. Jako kdyby nám k nim nenápadně vtiskla do rukou klíč ve verších: I z nejkrásnějších snů se dá / dlouho křičet.“

Jak bylo řečeno, totéž platí i pro její prozaické texty, kdy nad příběhovostí vládne pásmo miniatur, aforismů, volných asociací a odvážných metafor. Ledacos z řečeného najdete i v povídce Kam v Bratislavě.

Pro rozhlas vybral a úvodním slovem opatřil Petr Hanuška
Překlad Ľubica Krénová
Účinkuje Dita Vojnarová
Zvuk, záznam a střih Jaromíra Sychrová
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Režie Michal Bureš

Spustit audio