Jarmila Pospíšilová: Pod Palcem. Bývalý policista v roli starosty řeší vraždu kontroverzního sběratele

22. květen 2023

Vysloužilý policista Viktor Palec se souhrou okolností stane starostou v malé obci, do které se přestěhoval, aby tam v klidu trávil předčasnou penzi. 

Vypráví: Olga Kaštická-Zimmermannová
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 2. 4. 2023

Detektivní příběh Pod Palcem je první částí trilogie spojené postavou kročínského starosty a bývalého policisty Viktora Palce, který se do Kročína odstěhoval z města.

Sotva se Viktor Palec alespoň trochu obeznámí se vším, co obnáší starostování, musí se neplánovaně tak trochu vrátit ke své původní profesi. Na kročínské faře, která slouží jako rekreační objekt, se stane vražda.

A případ není vůbec jednoduchý, neboť zavražděný vlivný podnikatel a sběratel veteránů měl řadu nepřátel. Byl bohatý, půjčoval peníze a také rodinné vztahy se zdály být velmi komplikované. Navíc jeho smrt nebyla jedinou vraždou v rodině. Vyšetřování se ujímá tým majora Strárka, podporován Viktorem Palcem.

Jak to všechno dopadne, kdo je obětí, kdo vrahem a jaký byl vrahův motiv, to všechno se postupně dovíme v osmidílné četbě. Rozhlasový seriál poslouchejte každou neděli od 2. dubna do 21. května v 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc

Jednotlivé díly poslouchejte také ZDE na webu vždy od pondělí 12 hodin po dobu jednoho týdne.

Jarmila Pospíšilová

Autorkou knihy Pod Palcem je prostějovská advokátka, zahrádkářka a houbařka Jarmila Pospíšilová. Zkušená prozaička má na svém kontě více než dvacítku titulů a většina z nich jsou právě detektivky. Mohlo by se zdát, že autorka čerpá ze svého profesního prostředí, bylo by to přece tak snadné! Ale opak je pravdou. Takto odpověděla na podobnou otázku při křtu jedné ze svých knih Prostějovskému deníku:

„Nedělám to ze dvou důvodů. Jednak má každý člověk svůj vlastní příběh, který je pro něj osobní a dotýká se ho, jednak má moje práce svá pravidla a já chci při psaní od té svázanosti utíkat. Nechci, nemůžu a ani bych si nedovolila zpracovávat skutečné příběhy či události.“ 

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.