Je to ale šikovné spojení, ta fyzioterapie dohromady s jógou. V čem nám může pomoct?

17. říjen 2022

Zní to vskutku jako značka ideál – dobrý fyzioterapeut rozhýbe, zbaví bolesti; jógová koncentrace, relaxace a práce s dechem to pak ještě funkčně doplní. V praxi to spojuje i fyzioterapeutka a instruktorka jógy, host poradny Apatyka Radka Holická .

Nejde tu přitom ani tak o filozofii, víru nebo dokonce nutnost apriori přejít na jakákoli „jogínská“ přesvědčení, ba dogmata či ideologii. „Sama jsem kdysi zkusila jógu poprvé a mírně řečeno mě nechytla,“ vzpomíná na období osobních prapůvodních zkušeností dnešní terapeutka.

Naštěstí ale později pronikla jak do studia zdravotnického oboru fyzioterapie, rehabilitační a pohybové medicíny, tak i do možnosti vybírat si také z jogínských technik to, co efekt práce nejen s pohybovým aparátem ještě zvýší – zacházení s dechem, koncentrací, uvědoměním, psychikou, naladěním na účin terapie.

Od páteře přes malou pánev až po jícen  

Někdy se to nedostatečně prezentuje, ale už „samotná“ fyzioterapie by měla být schopna pomoct či ulevit nejen po úrazech či při bolestech zad (beder – křížů, krční páteře i bolestí hlavy od krku). Měla by být nápomocnou i při potížích s otěhotněním (např. metoda cvičení podle L. Mojžíšové). Může ovšem taky pomoct s řadou „dýchacích“ diagnóz – tzv. dechová rehabilitace, např. zvyšování kapacity dechu, rozdýchávání trénované výdechem proti odporu s využitím kompenzačních, případně improvizovaných pomůcek.

„Třeba pálení žáhy, potíže s jícnem zase mohou souviset se svalstvem – s bránicí.“
Radka Holická, fyzioterapeutka a jogínka

„A třeba pálení žáhy, potíže s jícnem zase mohou souviset se svalstvem – s bránicí. I takové potíže bychom měli pomoci řešit fyzioterapií, často i díky propojení s jógou,“ poukazuje Radka Holická. 

Paleta možností se zdá být velmi pestrá – detaily a další inspirativní slova i s některými konkrétními praktickými ukázkami technik si můžete poslechnout ze záznamu pořadu Apatyka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio