Jedle, smrky, borovice. Pro vánoční stromky si někteří lidé chodí přímo na plantáže

6. prosinec 2018

Čerstvě uříznutá jedle, smrk nebo borovice. Nikoliv v lese pod hrozbou pokuty, ale legálně na plantáži, na které rostou tisíce jehličnanů. I tímto způsobem si mohou lidé na několika místech v Olomoukém kraji opatřit vánoční stromek.

Nenápadně vypadající platnáž vánočních stromků nedaleko Troubek na Přerovsku jsem navštívila ve chvíli, kdy majitel Stanislav Berčík balí zájemcům vybraný strom. Smrk má přes tři metry. I o takové je podle Berčíka zájem.

„Vybrali jsme ho hned tady z kraje. Napřed jsme to prošli, ale tady ten z kraje se nám zdál nejlepší. Jsme tady poprvé, protože jsme na to přišli dneska. Líbí se nám tu, jsme moc spokojeni. Příští rok sem pojedeme znova,“ pochvaluje si zákazník Lubomír Jurásek.

Se Stanislavem Berčíkem a paní Hanou se vydávám mezi stromy. Po chvilce vybírání má zákaznice jasno. „Takže picnem ho?“ táže se prodávající s připravenou motorovou pilou zákaznice. Paní Hana souhlasí. „U nás bude mít hezké Vánoce, my ho pěkně nazdobíme,“ říká s úsměvem. „Ideální je ho rozdělat z toho pytlíku, aby na to mohla vlhkost, potom déle vydrží,“ radí Berčík.

„Loni jsem na poslední chvíli sháněla v Olomouci, letos už mám vše nakoupeno,“ říká spokojená zákaznice.

Podobných plantáží je v Olomouckém kraji hned několik, například v Běleckém mlýně na Prostějovsku si můžete strom pilkou uřezat dokonce sami.

autor: tas
Spustit audio