Chybí moderní atrakce či solární ohřev vody. Koupaliště v Čechách na Přerovsku je přesto velmi oblíbené a slaví výročí

14. květen 2024 10:51

Na koupališti v Čechách na Přerovsku pomalu finišují přípravy na novou sezonu. Letošní bude pro obec, která areál vlastní, zvlášť významná. Koupaliště totiž slaví 50 let od svého otevření.

Samospráva proto investuje do údržby víc než milion korun. Roční rozpočet vesnice přitom obnáší zhruba sedm milionů korun. S přípravou pomáhá i řada tamních obyvatel.

„Udržet tento areál není jen o penězích, ale i o srdci. Bez toho by to nešlo,“ říká Renáta Dočkalová, nezávislá starostka Čech. Na koupališti právě řídí jednu z brigád před zahájením sezóny.

Na první pohled je viditelné, že si areál koupaliště udržuje svůj retro styl. Barvy červená, bílá, modrá, rozvody do sprch jsou vedení nad zemí. „Doufáme, že i to může lidi lákat. Tajíme, že nemáme na modernější rozvoj,“ usmívá se starostka. „Jsme hrdí na to, že tu máme rodinné prostředí. Je to znát i na tom klimatu, které tady během provozu je,“ dodává Dočkalová.

Roční náklady na koupaliště v Čechách počítají ve statisících. „Okolní obce koupaliště buď zavřely, nebo utlumily provoz. My bychom rádi oslovili i jiné obce, jestli by nám nepřispívaly, protože naše koupaliště navštěvují i jejich občané a lidé z Přerova. Zatím se nám to moc nedaří, ale snažíme se vydržet,“ potvrzuje starostka Dočkalová.

Koupaliště čeká modernizace

Navíc musí vyhlížet modernizaci. „Je pravda, že nás tu čeká investice minimálně osmi milionů korun, abychom dali do pořádku hlavně bazén s kompletními novými rozvody,“ dodává starostka Čech na Přerovsku.

Termín pro slavnostní zahájení jubilejní 50. sezóny koupaliště je stanovený 15. června.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související