Jednou z mála tref do černého Supraphonu byli Talking Heads

9. srpen 2015

I po 30 letech nad tím můžeme jen kroutit hlavou. Supraphon s nastupující perestrojkou v polovině 80. let zcela nečekaně vydal komerčně úspěšné a umělecky zajímavé album v reálném čase. Američtí Talking Heads a jejich Little Creatures byli prostě zjevením!

Samozřejmě, lidé pod 30 tohle nejspíš nepochopí (už jen tehdejší neexistence internetu), ale pro milovníky hudby za železnou oponou to bylo něco neskutečného. Prostě jste si mohli jít do legálního obchodu koupit současné album americké skupiny. Mnozí ho určitě mají stále doma.

Talking Heads tehdy dokončili cestu po spirále do výchozího bodu, jen o patro víš. Po letech i z dnešního pohledu uši omračujících experimentech se vrátili ke svým kořenům a natočili přímočarou desku bez zástupu hostů s až nečekaně hitovým potenciálem.

Tradičně chápaný novovlnný zvuk konce 70. let v jejich pojetí rozkvetl. Nechali mu energii, zpěvnost a hravost, dodali nadčasovost. Stačí si pustit závěrečnou hitovku Road To Nowhere, jejíž platnost přes měnící se režimy zůstává. Člověk se totiž nemění.

David Byrne byl se svými spoluhráči na uměleckém i komerčním vrcholu, což se daří spojit jen výjimečně. Měli jsme ojedinělou možnost zažít to v reálu, stojí za to si vše připomenout i po 30 letech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.