Jesenicko je třeba zažít

27. červenec 2015

Ještě jste nenavštívili nádherné pohoří Jeseníků? Máte nejvyšší čas poznat, co vám tato oblast s panenskou přírodou a řadou sportovních i kulturních možností nabízí. Jeseníky patří k nejpestřejším regionům v České republice a díky bohaté nabídce zajímavostí si je zamilujete i vy!

Věděli jste, že Jesenicko nabízí prvotřídní turistické i sportovní možnosti? Strmé svahy Jeseníků plné tajemných, pověstmi opředených zákoutí, překrásné výhledy do kraje pod nimi, tmavou a tak trochu tajemnou náruč jesenických hvozdů, prosluněné stráně, křišťálové prameny a vodopády.

Celá síť turistických, cyklistických i naučných stezek vám představí přírodní krásy regionu – Venušiny misky, Vidnavské mokřiny, Čertovy kameny, Obří skály, Mechové jezírko, Jeskyně Na Pomezí, Jeskyně Na Špičáku nebo netradiční Lesní bar.

Zavedou vás také k historickým i kulturním památkám kraje, které zde zanechaly nejen generace původních obyvatel – Tančírna v Račím údolí, Vodní tvrz v Jeseníku, hřbitov řádových sester v Bílé Vodě, kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách, zámek Jánský vrch v Javorníku, celá řada zřícenin hradů, rozhledna Zlatých Chlum či Zlatorudné mlýny.

Tančírna v Račím údolí

Navštívit můžete například nově otevřené muzeum hudebních nástrojů v Ostružné, muzeum Veteránů v České Vsi, Vlastivědné muzeum Jesenicka se stálou expozicí Čarodějnických procesů, muzeum Johanna Schrotha, Muzeum historie inovace, internace a integrace v Bílé Vodě a mnoho dalších. Vášniví cyklisté nesmí zapomenout navštívit jedinečnou síť stezek (trailů) speciálně upravených pro zábavnou jízdu na horském kole v těsném kontaktu s přírodou v Rychlebských horách.

V prosluněných dnech si čas může zkrátit u přírodních koupališť – lom Rampa a Rokliny u Černé Vody, pískovna v Písečné, lom Vaněk u Skorošic nebo lom Vycpálek ve Vápenné.

Nejnavštěvovanějším místem na Jesenicku je Ramzová a Petříkov, která nezklame žádného návštěvníka. Toto kouzelné místo nabízí lanovku pod vrchol Šeráku, chatu Jiřího na Šeráku, adrenalinovou zábavu v podobě bobové dráhy, horské minikáry a mnoho dalšího.

Žulová z Boží Hory

Pro odpočinek a relaxaci doporučujeme navštívit Priessnitzovy léčebné lázně v překrásném magickou silou nabitém místě olemovaném řadou pramenů. Lázně nabízí nejen léčebné a wellness programy, ale také například lázeňskou vyhlídku, kolonádu nebo unikátní vodní zahradu Balneopark.

To je jen zlomek zajímavostí a atraktivit, které náš region nabízí. Možná proto se o tomto kraji říká „Koho Pán Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách“.

Mikroregion Jesenicko

Hraničky
Spustit audio