Jeseník ožívá festivalem Jesnění plným hudby, divadla, poezie, módy a odborných přednášek

5. září 2024 21:04

Užít si vystoupení hudebních skupin, divadelní představení nebo nejrůznější pouliční kulturní akce můžou lidé v Jeseníku ode čtvrtka až do neděle. Konat se budou na nejrůznějších místech v Jeseníku. Od areálu bývalé místní továrny až po Divadlo Petra Bezruče,

„Za mě je to skvělá iniciativa. Dá se říct, že alternativnějšího kulturního programu tady neprobíhá mnoho,“ říká jedna z organizátorek festivalu Jesnění Tereza Slováková. „Těším se na koncerty, těším se na divadlo i na autorské čtení. Myslím si, že to je festival, který může přitáhnout třeba i lidi z okolních i větších měst,“ dodává Slováková.

Festival začal v půl desáté seminářem o pořádání podobných akcí. V půl šesté odpoledne pak přišla na řadu vernisáž výstavy Romana Źenatého Nůž ve sklenici. „Výstava se dotýká tématu snění a vzpomínání nějakého prostoru, ať už uvnitř nás nebo kolem nás. Výstavu bude v divadle doplňovat ještě taková komornější instalace přímo v areálu Wooxu, kde festivalový program probíhá,“ zmiňuje Slováková.

Areál firmy Woox, kde bude festival Jesnění také konat

V sobotu se na festivalu Jesnění můžou lidé dovědět víc o práci jednoho z předních českých sochařů Kurta Gebauera. „V sobotu od půl jedenácté proběhne výtvarný rodinný workshop, který se tematicky zase odvíjí od výstavy Kurta Gebauera, váženého českého sochaře, kdy se budeme zabývat jeho stěžejním motivem plavkyň,“ vysvětluje.

Vedle výtvarných akcí vystoupí na festivalu v pátek a v sobotu české a polské hudební skupiny, na programu jsou i divadelní představení, módní přehlídka, autorská čtení poezie nebo odborné přednášky. Vše ode čtvrtka až do neděle.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související