Kalendář zahrádkáře na leden a únor. Co už lze zasadit a do čeho můžeme říznout?

24. leden 2022

Víte, že v lednu a únoru se sadař se svými stromy mazlí? Hladí je po větvích, bere si na ně brýle a obrací větvičky? 

Ve skutečnosti sadař hledá, jestli na stromech nezimují škůdci, kteří při oteplení poškodí pupeny, poupata, tvořící se listy a výhony.

A to není jediné, na co by se zahrádkář už v tomto období měl zaměřit. Kalendář zahrádkářských prací pro zimní období vám přiblížil v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Jak by měl aktuálně vypadat náš kalendář prací pro leden, únor a začátek března? Chystáme-li zeleninovou výsadbu, podle čeho vybrat ta správná semena, co nám zaručí klíčivost? Můžeme zasadit i semena, která máme už pár let doma a co se semínky v tomto období děláme? Můžeme už některé druhy předpěstovávat?

Víte, že pro úspěch vaší sadby, zeleninové i květinové, je důležitá půda? Může být totiž infikovaná. Jak to poznáme, případně ošetříme? A které druhy zeleniny už v tomto období můžeme vysévat ven do půdy? Do kterých ovocných stromů a keřů můžeme řezem zasahovat v tomto období? A proč je toto období nevhodnějším k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům, kde škůdci především přezimují, v jakých místech stromu a jak stromy a keře ošetřovat?

Poslechněte si rozhovor s odborníkem inženýrem Ivanem Dvořákem.

autor: zos
Spustit audio